Brecht Evens wint eerste Willy Vandersteenprijs

20/05/10 om 19:00 - Bijgewerkt om 19:00

De jonge Vlaamse stripmaker Brecht Evens wint met zijn album 'Ergens waar je niet wil zijn' de allereerste Willy Vandersteenprijs, de nieuwe prestigieuze Vlaams-Nederlandse albumprijs.

De prijs is in het leven geroepen door Vlaams-Nederlands huis deBuren in Brussel, Stripdagen Haarlem en Strip Turnhout; en wordt voortaan afwisselend uitgereikt op de stripfestivals van Haarlem en Turnhout. De Willy Vandersteenprijs bekroont het beste oorspronkelijk Nederlandstalige album van de voorbije twee jaar. Er is een geldbedrag van 5.000 euro aan verbonden; bovendien wordt over het winnende album een tentoonstelling gemaakt die zowel in Vlaanderen als Nederland te zien zal zijn.

Op vrijdag 4 juni bij de opening van Stripdagen Haarlem ontvangt Evens (°1986) de prijs, die de naam draagt van Willy Vandersteen (1913-1990), de geestelijke vader van onder meer 'Suske en Wiske', uit handen van Leen Vandersteen, de dochter van de tekenaar. De Vlaams-Nederlandse jury voor de nieuwe prijs bestond uit Leen Vandersteen (niet-stemgerechtigd juryvoorzitter), Ineke Horst (uitbaatster stripwinkel Sjors Dordrecht) Noël Slangen (communicatiespecialist, stripliefhebber), Jan Smet (stichter Bronzen Adhemar, Stripgids en stripfestival Turnhout), Frank Van Leemput (advocaat, stripliefhebber) en Hein Van Putten (art director De Volkskrant, stripliefhebber).

Het bekroonde boek, 'Ergens waar je niet wil zijn' (uitgeverij Oogachtend, 2009) werd uit een 300-tal titels geselecteerd, en is ondertussen aan een internationale carrière begonnen. De Franse editie verscheen onlangs bij Actes Sud, en kreeg laaiend enthousiaste kritieken; volgende maand verschijnt de Engelstalige uitgave bij Drawn&Quarterly, de prestigieuze Amerikaans-Canadese graphic novel-uitgever, waar ook Chris Ware, Daniel Clowes en Charles Burns hun werk uitgeven.

(Bron:Persbericht en Strip Turnhout)

Frank Hellemans


Onze partners