Boudewijn Vanpeteghem - Dantes tiende cirkel

07/01/09 om 13:00 - Bijgewerkt om 12:59

Ook journalisten worden ontsnappen er niet aan: een depressie. Het overkwam Boudewijn Vanpeteghem, politiek journalist bij Trends.

Boudewijn Vanpeteghem - Dantes tiende cirkel. Het verhaal van mijn depressie
Uitgeverij: Lannoo
Aantal pagina's: 202
ISBN: 978-90-209-8088-2

Ze zitten niet in een tijdelijk dipje, maar kampen met een echte depressie: langdurige vermoeidheid, ontroostbare droefheid, een gevoel van uitputting en waardeloosheid. Ook journalisten ontsnappen er niet aan. Het overkwam Boudewijn Vanpeteghem, politiek journalist bij Trends .

In zijn nieuwe boek, Dantes tiende cirkel, beschrijft hij hoe hij enkele jaren geleden in een ernstige depressie sukkelde. En vooral, hoe hij er weer helemaal bovenop raakte en erin slaagde de draad terug op te nemen. Hij doet het verhaal van zijn tocht door Dante's inferno, een verhaal van kolossaal veel verdriet, angst, paniek, woede, wrok, zelfmoordgedachten en een verblijf in de psychiatrie.

Maar ook een verhaal van (gezins-)liefde, dat hij brengt in een pakkende schrijfstijl. 'Ik ben veranderd,' zegt hij, 'ik pieker niet meer. Ik heb geleerd te leven in het hier en het nu. Ik besef ook meer dan vroeger dat er een leven is naast mijn werk.'

Waarom dit boek? 'Omdat iederéén in een depressie kan sukkelen als de omstandigheden tegenzitten. Maar vooral om aan te tonen dat je daar ook weer uit kun komen. Als ik één lezer kan overtuigen dat je kunt genezen van een depressie, dan is mijn boek de moeite waard.'

Marleen Finoulst

Onze partners