Boekenmusea (1): Suske & Wiske Kindermuseum Kalmthout

Aflevering 1 van de zomerserie Boekenmusea dicht bij huis. Hoe bedacht Willy Vandersteen zijn strips? En hoe doe je het zelf? Het Suske & Wiske Kindermuseum beantwoordt beide vragen.

Hoe lang zou het duren voor een striptekenaar opstaat die beweert: in het Suske & Wiske Kindermuseum sloeg de vonk over? Nu is het nog te vroeg. Halverwege de jaren negentig kocht de provincie Antwerpen de voormalige woning van Willy Vandersteen om het te behoeden voor sloop en er een museum voor kinderen in te vestigen. De eerste generatie scholieren van acht tot twaalf jaar die in Kalmthout de wereld van een van de populairste stripseries allertijden betraden zijn amper twintig. En misschien deed het museum ook wel niet zo veel om de vonk te laten overspringen.

Dat kun je nu niet meer zeggen. Sinds de grondige renovatie die eerder dit jaar is afgerond is het bezoek aan het Suske & Wiske Kindermuseum helemaal gericht op het wonder van de inspiratie. In het drie uur durende programma volgen de groepen eerst een parcours langs negen ruimten waarin ze steeds een andere invalshoek krijgen voorgeschoteld om ideeën op te doen. Daarna mogen ze dat in het atelier in de praktijk brengen door zelf een strip van twee pagina’s te tekenen. Een korte inleiding leert ze eerst de basisbeginselen van het tekenen.

In ieder van de negen ruimten moeten de bezoekers een opdracht doen die laat zien wat de verbeelding allemaal in werking zet. In de eetkamer van Sidonia maakt een spelletje duidelijk waaruit een hoofdpersoon bestaat: niet alleen uit een lichaam, maar ook uit eigen kleding, accessoires en uitspraken. In de haven van ‘De Sissende Sampan’ (nr. 60) bewijst een quiz dat de hele wereld het decor kan zijn – met alle couleur locale die daarbij hoort. En steeds moeten de bezoekers daarna zelf een hoofdpersoon, verre streek enzovoorts kiezen die hen inspireert.

Het museum is er zo ook in geslaagd om op een speelse manier kennis over te dragen van Willy Vandersteen en zijn geliefdste creatie. De gereconstrueerde werkkamer van de tekenaar toont een film over zijn leven en werk. In de vitrines daarnaast liggen originele tekeningen, albums en objecten van Vandersteen. Maar ook grijpt het museum de invalshoek van je eigen wereld als inspiratiebron aan om te laten zien hoe de schepper van Suske en Wiske dat deed. Zo leer je dat de naam Wiske is gebaseerd op de zangeres Wieske Ghijs, van wie moeder Vandersteen fan was.

Het parcours zit slim elkaar. Dankzij de mogelijkheden van de moderne techniek blijft iedere groep precies even lang in elke ruimte. En kan iedereen in de ruimte doen wat hij daar geacht wordt te doen. Een usb-stick in de vorm van een groot potlood houdt van iedereen individueel bij welke inspiratiebronnen hij heeft gekozen, die aan het einde worden geprint. De enige kritiek die je kunt hebben is dat de ruimtes in het kleine gebouw te dicht op elkaar liggen, waardoor de geluidsoverlast behoorlijk is. Het museum beseft dat gelukkig terdege: binnenkort komen er gordijnen.

Van oudsher is het Suske & Wiske Kindermuseum gericht op scholen. Dat kun je goed merken: de moeilijkheidsgraad van de spelletjes en opdrachten is laag, de invalshoek van een bezoek is primair het bieden van vermaak. Toch is het begrijpelijk dat sinds maart volwassenen op familiedagen deelname aan het parcours kunnen reserveren. Wie met Suske en Wiske is opgegroeid – en wie is dat tegenwoordig niet gezien de start in 1945 – vindt in Kalmthout een feest der herkenning. En als hij het kind in zichzelf naar boven laat komen: veel plezier.

Maarten Dessing

Suske & Wiske Kindermuseum Beauvoislaan 98, Kalmthout
geopend: uitsluitend op reservatie
toegang 7 €, t/m 14 jaar 3,50 €
hoogtepunt: de gereconstrueerde werkkamer van Willy Vandersteen

bezoek ook: Letterenhuis (Antwerpen), Emile Verhaerenmuseum (Sint-Amands)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content