Boekenbeurs opent deuren in Antwerp Expo

30/10/15 om 20:46 - Bijgewerkt om 20:46

In Antwerp Expo is de officiële aftrap gegeven van de 79ste Boekenbeurs.

Boekenbeurs opent deuren in Antwerp Expo

Boekenbeurs in Antwerp Expo © Belga Image

De Boekenbeurs telt ook dit jaar weer meer dan 100 standen waar je 12 dagen lang zowat 60.000 titels kan vinden, maar zoals steeds zijn de randactiviteiten haast even belangrijk: er staan opnieuw honderden signeersessies, lezingen, workshops, voorleessessies, optredens en prijsuitreikingen op het programma.

De grote publiekstrekker van de voorbije jaren, tv-kok Jeroen Meus, slaat een jaartje over, maar met onder meer Pieter Aspe, Herman Brusselmans, Connie Palmen en uit het niet-Nederlandse taalgebied Ian Kershaw, Santa Montefiore en Robert Harris komen er toch weer heel wat topnamen naar Antwerpen afgezakt.

Herfstvakantie

Organisator Boek.be verwacht dit jaar om en bij de 160.000 bezoekers, iets meer dus dan in 2014. De herfstvakantie valt ditmaal immers volledig tijdens de Boekenbeurs en dat geeft steevast een extra duwtje in de rug.

'Elk jaar zijn er weer onheilstijdingen en critici die stellen dat de Boekenbeurs een voorbijgestreefd concept is, maar telkens slagen we er toch weer in om eenzelfde groot aantal boekenliefhebbers over de vloer te krijgen', zegt Boek.be-directeur André Vandorpe. '160.000 bezoekers, dat moet je blijven verdienen. Tegelijkertijd zijn we blind noch doof voor vernieuwing.'

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) toonde zich op de openingsavond eveneens optimistisch over de toekomst van boek en Boekenbeurs. Hij kondigde onder meer aan dat het voorstel vanuit de boekensector om tot een gereglementeerde boekenprijs te komen, inmiddels werd 'overgenomen, uitgewerkt en verfijnd' en nu bij de Europese Commissie ter goedkeuring zal worden voorgelegd. (Belga/KVDA)

Knack-dag en verkiezing Het Beste Boek

Naar goede traditie is er ook dit jaar een Knack-dag, op donderdag 5 november. Bovendien gaat Knack samen met Radio 1 op zoek naar Het Beste Boek. Welk Nederlandstalig boek van de voorbije 25 jaar moeten we gelezen hebben? Een literair panel stelde een suggestielijst van 100 boeken samen waaruit u mag kiezen. De winnaar wordt op 11 november bekend gemaakt. Enkele redacteurs houden intussen een pleidooi voor hun favoriete boek. Alles in ons dossier 'Het Beste Boek'.

Lees meer over:

Onze partners