Boek van José Saramago verschijnt vier jaar na zijn dood

23/09/14 om 23:28 - Bijgewerkt om 23:28

Ruim vier jaar na de dood van José Saramago is de laatste, onvoltooide roman van de Portugese Nobelprijswinnaar Literatuur als fragment verschenen.

Boek van José  Saramago verschijnt vier jaar na zijn dood

© Reuters

De auteur (1922-2010) had het werk niet meer kunnen beëindigen. "Het zijn slechts enkele hoofdstukken, maar het thema is duidelijk. De tekst vormt een eenheid", had de Spaanse weduwe van de auteur, Pilar del Río, enkele dagen voor de publicatie gezegd.

De oplage van het boek maakte uitgeverij Porto Editora voorlopig niet bekend. Het fragment zal eerst in Europa en Latijns-Amerika in het Portugees, Italiaans, Spaans en Catalaans verschijnen. De afgewerkte hoofdstukken worden samen met notities van de auteur gepubliceerd.

De roman draagt de titel "Alabardas, alabardas, Espingardas, espingardas" ("Hellebaarden, Hellebaarden, Grendelgeweren, Grendelgeweren"), naar een dichtregel van de Portugese auteur Gil Vicente. Het fragment vormt een afrekening met oorlog en geweld. Het gaat over de handel in wapens en de gewetensconflicten van een werknemer van een wapenfabriek.

(Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners