Boek met eerste vermelding van 'Zwarte Piet' geveild

05/12/14 om 02:48 - Bijgewerkt om 02:48

Een in 1850 verschenen boek waarin 'Zwarte Piet' voor het eerst zijn opwachting maakt, is online geveild voor 3.000 euro.

Boek met eerste vermelding van 'Zwarte Piet' geveild

De allereerste 'Zwarte Piet', uit 1850 © /

Dat meldt onlineveilinghuis Catawiki. Een niet nader genoemde Nederlandse particulier uit het midden van het land is de nieuwe eigenaar.

Het in 1850 verschenen prentenboekje "Sint Nikolaas en zijn knecht" is geschreven door het Amsterdamse schoolhoofd Jan Schenkman. Er zijn maar enkele exemplaren bewaard gebleven.

Voor die tijd deed Sinterklaas alles zonder hulp van pieten: van cadeaus uitdelen tot stoute kinderen in de zak stoppen. In het boek van Schenkman krijgt de sint een zwarte knecht, die pas later Zwarte Piet ging heten.

"Het boekje heeft grote historische waarde en er was dan ook veel belangstelling voor", zei veilingmeester Job Kwakman. "Er werd zelfs door verschillende Nederlandse musea op meegeboden. Uiteindelijk heeft het boek ruim drie keer zoveel opgebracht als we hadden ingeschat."

Nationale discussie

Het schoolhoofd heeft heel wat op z'n geweten nu er in Nederland een felle discussie woedt over het racisme dat Zwarte Piet zou belichamen. Voor- en tegenstanders vliegen elkaar al ruim een jaar in de haren en de nationale intocht van de sint en zijn gevolg in Gouda kreeg internationale media-aandacht nadat er opstootjes waren ontstaan.

Schenkman zorgde met zijn boekje van 26 pagina's met handgekleurde litho's voor nog twee "primeurs". Voor het eerst komt Sinterklaas per stoomboot aan in Nederland en meteen al op de eerste pagina wordt hij verwelkomd met de klassieker "Zie ginds komt de stoomboot", ook van de hand van Schenkman.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners