Boek.be schenkt minister-president Kris Peeters boeken met een boodschap

05/07/11 om 16:12 - Bijgewerkt om 16:12

Boek.be-directeur Geert Joris overhandigde afgelopen dinsdag 5 juli minister-president Kris Peeters een boekenmand om op een ludieke manier aandacht te vragen voor het Vlaamse boekenlandschap.

De boekenmand telt voor elk van de negen Vlaamse ministers 2 boeken die verband houden met hun beleidsdomein. Als minister van Buitenlands Beleid werd Kris Peeters getrakteerd op 'Het vredesfront' van Peter Vermeersch en 'De koning' van Kader Abdolah.

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen zou dan weer lering moeten trekken uit 'En ze leefden nog lang en gezond' van Luc Bonneux (uitgeverij Lannoo) en minister van Financiën, Phillipe Muyters mag inspiratie putten uit 'Het verraad van de financiële wereld' van Georges Ugeux. De volledige boekenlijst is te vinden op www.boekenvak.be.

Vraag om ondersteuning

Maar het is geen vrijblijvend geschenk. Boek.be wil de aandacht vestigen op de noden van het Vlaamse boekenlandschap zoals opgenomen in de nota 'Een rijk gevulde boekenmand, ook in 2011'. In die nota geeft Geert Joris een stand van zaken rond de 6 werkpunten die Boek.be in 2010 als prioriteiten voor het boekenvak naar voren werden geschoven.

Vooral de economische erkenning en bijgevolg ondersteuning door de overheid van de creatieve industrieën in Vlaanderen worden voor het voetlicht geplaatst. In dit kader werkte het Overleg Creatieve Industrieën in Vlaanderen, waarvan Boek.be deel uitmaakt, een rist aanbevelingen uit die gebundeld werden in de gelijknamige Visienota Creatieve Industrieën in Vlaanderen.

Voor 2011 bepleit Joris de ondersteuning van Vlaams E-boek Platform, de verlaging van het btw-tarief op digitale boeken en een faire compensatie voor de schade die auteurs en uitgevers lijden door het uitlenen van hun boeken.

Inge Pelemans

Lees meer over:

Onze partners