Bob Marley-roman van Jamaicaanse Marlon James wint Man Booker Prize 2015

Marlon James. © YuoTube

Met ‘Een beknopte geschiedenis van zeven moorden’, een knotsgekke roman waarin een moordaanslag op Bob Marley centraal staat, haalde de Jamaicaanse auteur Marlon James de prestigieuze Man Booker Prize 2015 binnen.

Niet Tom Mc Carthy of Anne Tyler, maar wel de Jamaicaanse schrijver Marlon James ging gisterenavond laat aan de haal met de Man Booker Prize 2015 – goed voor zo’n 67.000 euro – voor zijn roman ‘A brief history of seven killings’ die reeds in het Nederlands werd vertaald bij uitgeverij Lebowski als ‘Een beknopte geschiedenis van zeven moorden’.

Meer dan 75 personages

Bob Marley-roman van Jamaicaanse Marlon James wint Man Booker Prize 2015
© Lebowski

Beknopt is de roman geenszins. In Nederlandse vertaling beslaat hij 720 pagina’s en heb je als lezer een balboekje nodig om de meer dan 75 (!) personages uit elkaar te houden. Centraal staat de moordaanslag op reggaester Bob Marley in het Jamaica van 1976 maar gaandeweg verschuift de handeling naar het New York van de jaren 1980.

Veelstemmige verteller

De 44-jarige James schreef met dit imposante veelstemmige werk zijn derde roman die hem allicht ook hier eindelijk op de kaart zal zetten als een opmerkelijk krachtige verteller.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content