Bio's over Wannes Van de Velde, Pieter Bruegel en Hugo Schiltz in de maak

10/10/11 om 17:30 - Bijgewerkt om 17:30

Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) kent 83.000 euro toe voor biografieën van Wannes Van de Velde, Pieter Bruegel, Fred Bervoets en Hugo Schiltz

Bio's over Wannes Van de Velde, Pieter Bruegel en Hugo Schiltz in de maak

Dit jaar dienden acht biografen een subsidieaanvraag in. Uiteindelijk werden vier projecten ondersteund met een subsidie.

Dree Peremans, die eerder al een biografie van muzikant Dirk Van Esbroeck schreef, krijgt een beurs om het levensverhaal van Wannes Van de Velde, de Antwerpse dichter-zanger die in 2008 overleed, op te tekenen. Leen Huet, bekend van de goed ontvangen biografie van Nicolaas Rockox, neemt nu het leven van Pieter Bruegel als onderwerp.

Naast de biografie van deze oude meester staat ook een levensbeschrijving van een hedendaagse Vlaamse schilder op stapel: Paul Ilegems onderwerpt leven en werk van Fred Bervoets aan een diepgaand onderzoek. Tenslotte werd aan Knack-medewerker Eric Van de Casteele een beurs toegekend voor zijn project over de politieke jaren van Hugo Schiltz.

Recente biografieën die zijn verschenen met VFL-steun zijn die van Willem Elsschot (door Vic van de Reijt), Karel van de Woestijne (door Peter Theunynck), Gerard Reve (door Nop Maas) en James Ensor en Rik Wouters (beide door Eric Min).

De biografie van Theunynck over Van de Woestijne haalde de tiplijst van de AKO Literatuurprijs 2011.

(Bron: persbericht VFL)

Frank Hellemans

Onze partners