Bijzondere literaire ontdekking in Texaanse bibliotheek

26/04/10 om 13:50 - Bijgewerkt om 13:50

Texas is niet een plaats die je associeert met negentiende Britse literauur. Toch dook precies daar een handgeschreven manuscript op van Elizabeth Barrett Browning (1806 - 1861).

De Armstrong Browning Library van Baylor University in Waco, Texas deed onlangs een bijzondere ontdekking: een met de hand geschreven notitieboek van Elizabeth Barrett Browning met daarin een eerste schets van 'Sonnet Five' uit haar bekendste werk Sonnets from the Portugese en van verschillende andere werken. Ook bevat het boekje drie niet eerder gepubliceerde gedichten: The Gorse, The Repose en An Ode to America.

Elizabeth Barrett Browning schreef in het notitieboek tussen 1839 en 1846, de periode dat ze een relatie had met Robert Browning (1812 - 1889). De directrice van de Armstrong Browning Library slaagde erin het 170 jaar oude handschrift te ontcijferen. Nu kunnen we de gedichten van Elizabeth Barrett Browning zien in een eerste ruwe versie voordat ze in hun definitieve vorm werden gepubliceerd.

Browning Festival

Overigens is het niet zo vreemd dat juist hier in Texas dat bijzondere manuscript boven komt drijven. De Armstrong Browning Library at Baylor bezit de grootste collectie werken van Robert en Elizabeth Barrett Browning ter wereld. Dr. A. J. Armstrong, een verwoed verzamelaar van werken van de twee schrijvers, doneerde zijn eigen verzameling aan de Baylor University en richtte in 1951 de Armstrong Browning Library op.

Ieder jaar organiseert de bibliotheek van 6 tot 8 mei het Browning Festival. Liefhebbers van Elizabeth en Robert Browning uit de hele wereld trekken dan naar Waco, Texas om te luisteren naar lezingen en voordrachten en om met elkaar van gedachten te wisselen.

Onze partners