Bijltjesdag voor Nederlandse literaire tijdschriften

Nu de subsidies voor gedrukte Nederlandse literaire tijdschriften vanaf dit jaar helemaal wegvallen, houdt ‘Parmentier’ op te bestaan. Who’s next?

De draconische besparingen in de Nederlandse cultuursector maakten al hun eerste slachtoffer bij de literaire tijdschriften: ‘Parmentier’ stopt na 21 jaargangen en ‘De Revisor’ overleeft slechts dankzij de steun van uitgeverij Querido. In Vlaanderen loopt het – voorlopig – nog zo’n vaart niet omdat de 250.000 euro subsidies voor de acht literare tijdschriften blijven bestaan.

Arnoud van Adrichem, hoofdredacteur van ‘Parmentier’, maakte het nieuws bekend op de site van het blad. Niet alleen de subsidies van de overheid maar ook die van de provincie Gelderland vielen weg waardoor het onmogelijk wordt om het blad in print nog te publiceren. Er wordt eventueel gedacht aan een digitale doorstart of aan een gedrukt jaarboek, zo Van Adrichem nog.

Ook ‘De Revisor’ krijgt het moeilijk nu de subsidies vanaf 1 januari opdrogen. Gelukkig kan het nog rekenen op de huisuitgever Querido die het blad financieel overeind houdt. Het laat zich aanzien dat na ‘Parmentier’ en ‘De Revisor’ andere Nederlandse literaire tijdschriften het moeilijk zullen krijgen.

In Vlaanderen blijven de overheidssubsidies voor acht literaire bladen overeind. De pot van ongeveer 250.000 euro zorgt er voor dat ‘De Brakke Hond’, ‘De Leeswelp’, ‘Deus ex Machina’, ‘DWB’, ‘Kluger Hans’ , ‘nY’ , ‘Spiegel der Letteren’ en ‘Zacht Lawijd’ ook in 2013 zullen blijven gelezen kunnen worden. Vanaf 2014 treedt het nieuwe meerjarenplan in werking. Benieuwd of er dan ook in de Vlaamse werkingskosten voor literaire bladen zal worden gesnoeid.

In de Vlaamse kunstensector werd immers afgelopen jaar al het mes gezet in de subsidies voor sommige artistieke bladen. ‘Kunsttijdschrift Vlaanderen’ moet het vanaf dit jaar rooien zonder 60.000 euro overheidsmanna. Dankzij dotaties van de provincies West- en Oost-Vlaanderen blijft het blad bestaan, ook al werd een administratieve medewerker ondertussen ontslagen en zullen meer dan ooit literaire vrijwilligers het schip moeten drijvend houden.

Ook de Nederlandse en Vlaamse auteurs zullen de besparingen in het Nederlandse letterenbudget binnenkort aan den lijve ondervinden. Vlaamse auteurs kunnen voortaan niet langer subsidies aanvragen bij het letterenfonds van de Noorderburen – en omgekeerd. Wie weet dat de maximale literaire subsidies in Nederland (40.000 euro) soms het dubbele bedroegen van die in Vlaanderen (20.000 euro), weet genoeg. De crisis zal in letterenland in 2013 meer dan ooit voelbaar worden.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content