Bestsellerauteur Anne Rice wil geen christen meer zijn

02/08/10 om 11:31 - Bijgewerkt om 11:31

De Amerikaanse auteur van 'Interview with the vampire' heeft na jaren van toewijding aan de katholieke kerk afstand genomen van elke vorm van georganiseerd christendom.

De 68-jarige Rice blijft naar eigen zeggen wel geloven in de figuur van Christus, maar zegt niet langer zwijgend te kunnen instemmen met de houding van de christelijke kerken - in de VS zijn dat naast de katholieke kerk vooral uiteenlopende strekkingen van het protestantisme, de zogenaamde evangelische kerken - over voorbehoedsmiddelen, homoseksualiteit en wetenschappelijk onderzoek.

Ze nam haar beslissing naar aanleiding van de uitspraken van Bradlee Dean, frontman van de christelijke hardrockgroep 'You can run but you cannot hide' uit Minnesota. Die noemde de doodstraf voor homo's een moreel juiste zaak. Op het eerste gezicht de woorden van een fundamentalistische gek, ware het niet dat de man goede relaties onderhoudt met prominente leden van de Republikeinse Partij in Minnesota. Bovendien gaat de groep op tournee langs staatsscholen in de Amerikaanse Midwest om er zijn boodschap te prediken.

De druppel die voor Rice de emmer deed overlopen was een reportage op tv-zender ABC over de Westboro Baptist Church. Die verkondigt dat alle Amerikanen naar de hel zullen gaan omdat de overheid homoseksualiteit tolereert. Op haar Facebookpagina verwoordde ze het als volgt: "In de naam van Christus, ik weiger antihomo te zijn, ik weiger antifeminist te zijn, ik weiger tegen anticonceptie te zijn, ik weiger antidemocratisch te zijn, ik weiger tegen seculair humanisme te zijn. In de naam van Christus, ik verlaat het christendom en ben niet langer een christen. Amen."

In Europa is het heel gewoon om de wereldvreemdheid van de paus en het conservatieve, soms ronduit aanstootgevende beleid van het Vaticaan op de korrel te nemen. Naar Amerikaanse normen - met een betekenisvolle minderheid van bijzonder Bijbelvaste christenen, een ruime meerderheid van minder Bijbelvaste maar niettemin overtuigde gelovigen en met presidenten die hun toespraken steevast afsluiten met 'God bless America' - zijn dit echter controversiële uitspraken. Zeker wanneer die uit de mond komen van een spreekbuis van de katholieke gemeenschap in de VS.

Anne Rice is bij ons bekend van haar vampierenkroniek, waaronder de bestseller 'Interview with the vampire' uit 1976 (vertaald als 'De vampier vertelt' en verfilmd in 1994 met Tom Cruise en Brad Pitt). Maar sinds ze na jaren van overtuigd atheïsme in 1998 het katholieke geloof terug omarmde, schrijft ze uitsluitend religieus geïnspireerde literatuur, binnen het genre van de zogenaamde 'Christian novel'.

Bij ons geraak je dat genre aan de straatstenen niet kwijt, maar in de VS bestaat er een grote markt voor. Christelijke fictie verkoopt er elk jaar meer (de jaarlijkse opbrengst wordt vandaag geschat op ca. 1 miljard dollar), krijgt via verschillende genreprijzen de nodige media-aandacht en wordt via allerlei subgenres zoals de apocalyptische christelijke thriller stevig in de markt geplaatst. Dat zegt uiteraard weinig over de literaire kwaliteit van dat soort boeken. Het duidt wel op de omvang van de conservatief-christelijke subcultuur in de VS.

Anne Rice heeft zich ondanks haar onvrede met het christendom toch voorgenomen om in haar boeken te blijven schrijven over Christus. Na deze rel zonder twijfel met commercieel succes, maar of het ook goede romans oplevert en of we daar aan deze kant van de Atlantische Oceaan op zitten te wachten?

Jeroen Bert

Lees meer over:

Onze partners