Belgische 'Smurfen'-uitgeverij in top 50 grootste uitgeverijen ter wereld

30/06/15 om 10:28 - Bijgewerkt om 10:46

Pearson komt opnieuw als grootste uitgeverijconglomeraat ter wereld uit de bus maar de Chinezen rukken op en het Belgisch-Franse Média Participations staat op nummer 35.

Belgische 'Smurfen'-uitgeverij in top 50 grootste uitgeverijen ter wereld

De Britse uitgeverij Pearson leidt dus de dans van de wereldspelers op de uitgeversmarkt met een omzet van ongeveer 5 miljard 800 miljoen euro terwijl in de hele top 50 die Publisher's Weekly opstelde toch één Belgische uitgeverij te vinden is: Média Participations met een omzet in 2014 van 426 miljoen euro.

Nederlanders en Chinezen

Média Participations is het Belgisch-Franse speeltje van de familie Montagne en dankt zijn 35ste plaats onder de groten aan de winstgevende stripbusiness met als bekendste animatiehelden Lucky Luke, de Smurfen en Thorgal.

Pearson is al jaren de grootste uitgever maar de Nederlanders houden goed stand met RELX (het vroegere Reed-Elsevier) en Wolters Kluwer op respectievelijk de derde en vierde plaats. Maar ook de Chinese uitgeverijen steken dus de neus aan het venster en boeken miljardenomzetten: Phoenix Publishing and Media en China South Publishing & Media staan op 6 (omzet 2 miljard 840 miljoen euro) en 7 (omzet 2 miljard 579 miljoen euro).

De eerste min of meer literaire uitgeverij bij de grootverdieners is het Duitse Penguin Random House op plaats 5 met iets meer dan 4 miljard euro omzet.

Frank Hellemans

Onze partners