Bed van Willem Elsschot wordt geveild

05/08/10 om 11:11 - Bijgewerkt om 11:10

De Elsschotgekte komt dit najaar tot een kookpunt: zelfs zijn echtelijk bed wordt geveild.

De Elsschotgekte komt dit najaar helemaal tot een kookpunt. Van de Antwerpse zakenman-schrijver, die momenteel geëerd wordt met het festival De Stad van Elsschot, is nu ook het echtelijk bed boven water gekomen. Dat wordt op zondag 28 oktober geveild bij het Antwerpse veilinghuis Bernaerts, zo staat te lezen in De Morgen.

"Normaal veilen wij geen bedden, tenzij het om een waardevol empirestuk gaat of zo", zegt Peter Bernaerts. "De waarde? Goh, mocht het niet van Elsschot afkomstig zijn, dan zouden wij de veiling echt niet doen. Maar dit sluit mooi aan bij zijn commerciële instinct. Wellicht is het iets voor de diehard-Elsschotfans of voor een literaire instelling?"

De veiling annex "literair-mercantiele avond", waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat, vormt het sluitstuk van de negendelige Klara-radioserie Zot van Elsschot van programmamaker Pat Donnez, die vanaf 5 september wordt uitgezonden. In de reeks wordt "de gekte gecultiveerd die een schrijver teweeg kan brengen".

Het Vlaams-Nederlandse cultuurhuis deBuren is coproducent van het hele gebeuren, niet alleen voor de aankoop van het bed, maar ook voor de veiling en de productie van de cd box met alle afleveringen.

Lees meer over:

Onze partners