Bavo Dhooge: al acht (8!) boeken in 2014

29/09/14 om 09:41 - Bijgewerkt om 10:04

'Door te schrijven werd ik geen misdadiger'. Fred Braeckman sprak met de wel heel productieve schrijver Bavo Dhooge over de motor van zijn excessieve schrijfverlangen dit jaar.

Bavo Dhooge: al acht (8!) boeken in 2014

© Knack Focus

Acht boeken dus heeft Bavo Dhooge (41) dit jaar reeds uitgebracht. Of het een record is, laten we even in het midden. Maar een prestatie is het in elk geval. Zeker als je bedenkt dat het jaar nog niet voorbij is, Bavo al meer dan tachtig titels op zijn naam heeft en pas veertien jaar geleden debuteerde. Schrijft hij om te leven of is het andersom?

"Ik leef om te schrijven, dat is wel zo. Schrijven om te leven zie ik zo niet zitten. Ik wil zo veel mogelijk verhalen vertellen. En ik heb dat nodig. Schrijven geeft zin aan mijn leven. Het is ook een vorm van structuur. Anders was ik misschien wel het verkeerde pad opgegaan..."

Pardon?

"Ach ja, ik zeg niet dat ik een misdadiger zou geworden zijn. Maar misschien zat het er wel in (lacht). Uiteindelijk schrijf ik toch thrillers. En in dat genre kan ik veel kwijt. Veel van mijn personages zijn toch smeerlappen, hé? Er is dus wellicht toch een donker kantje aan mij. Oké, er steekt veel humor in die thrillers, maar toch."

Pakweg tachtig boeken tot nu toe. Ben je rijk geworden?

"Neen, het is natuurlijk de vraag wat je rijk zijn noemt. Het feit dat ik schrijven niet meteen als een job beschouw, is al heel wat. Schrijven om te schrijven, dat is heerlijk. Natuurlijk vind ik stijl ook belangrijk. Van thrillers als 'Santa Monica' en 'Sushi King' heb ik toch zeker vijf tot zes versies geschreven. Ze steeds korter gemaakt."

Sciencefiction, western, jeugdboeken, thrillers, horror: alle genres liggen je blijkbaar?

"Toch amuseer ik mij het meest met thrillers. Het zijn meteen mijn best verkochte boeken, ook door de prijzen die ze hebben gekregen ('Stiletto Libretto' kreeg de Diamanten Kogel, 'Santa Monica' de Knack Hercule Poirotprijs -FBr). Dat draagt zeker bij aan de verkoop. Maar rijk worden?... Ik werk in de breedte. Ook lezingen en zo horen bij mijn schrijven. En ik ben natuurlijk benieuwd hoe 'Styx' (een fantasythriller - FBr) en 'Santa Monica' het in Amerika gaan doen."

De 8 van Bavo Dhooge dit jaar:

'De schuld', Houtekiet, september, roman

'Saga Gaga #1: Sir Lancelot & de robotten', Manteau, september, fantasy jeugd

'Sfinx zonder gezicht', Borgerhoff & Lamberigts, oktober, literaire thriller

'Spoor in het zand', Zwijsen, oktober, jeugd

'De stank', Zilverspoor, november, jeugd

'Sushi King', Houtekiet, april, thriller

'Styx', Houtekiet), juni, fantasythriller

'Superpa gezocht!', Zwijsen, maart, jeugd

Fred Braeckman

Lees meer over:

Onze partners