Bavo Claes is belangrijkste nieuwkomer in top 10 best verkochte romans

04/06/15 om 12:43 - Bijgewerkt om 13:21

'Vijftig', de tweede roman van ex-VRT-nieuwsanker Bavo Claes, komt binnen op plaats 5 van best verkochte fictie in de Vlaamse boekhandels van afgelopen week terwijl Ish Ait Hamou met zijn eveneens tweede roman 'Cécile' oprukt naar de tweede stek.

Bavo Claes is belangrijkste nieuwkomer in top 10 best verkochte romans

Bavo Claes heeft met 'Vijftig' zijn rentree in de letteren niet gemist. © BELGA IMAGE

Wie met een tweede roman komt, loopt altijd het risico dat hij de notoire debutantenbonus mist en daardoor minder goed verkoopt. Bavo Claes en Ish Aith Hamou doen het echter opvallend goed met hun tweede boek. Claes komt met 'Vijftig' al onmiddellijk binnen op plaats 5 terwijl Hamou van plaats 4 naar plaats 2 opschuift en alleen nog Paula Hawkins met haar thrillerdebuut 'Het meisje in de trein' moet laten voorgaan.

Uitgekiende huisvlijt

Claes heeft er bijzonder lang aan gedaan om een vervolg op zijn debuutroman 'Kraai' (1997) te brengen maar zijn geduld heeft blijkbaar geloond. 'Vijftig', een turf van 453 bladzijden, is al aan een tweede druk toe. Nochtans is deze mediasatire - twee van de hoofdpersonages zijn respectievelijk kranten- en VRT-journalist - een taaie brok. Je vraagt je af of elke koper wel door de vaak nogal opstellerige en onderkoelde stijl van Claes' uitgekiende huisvlijt zal geraken.

Tweede druk voor Boeken Magazine

Hamou heeft met 'Cécile' ook een commercieel succes in de vingers, zo blijkt nu, terwijl Michel Houellebecq met 'Onderworpen', zijn nogal laat in het Nederlands gebrachte roman 'Soumission', met een zesde plaats in de hitparade niet echt potten breekt: verleden week stond hij nog op nummer 2 in de hitparade.

O ja, ook 'Boeken Magazine', het nieuwe boekenblad dat Koen Van Wichelen onlangs lanceerde, doet het blijkbaar bijzonder goed in de kiosken. Een tweede druk komt er aan.

Frank Hellemans

Onze partners