Bart Van Aken mikt op 100.000 euro tijdens 'Kunst voor Nepal' op 21 mei

19/05/15 om 09:25 - Bijgewerkt om 09:42

Van de ring van Ann Demeulemeester en een handgeschreven gedicht van Stefan Hertmans tot optredens van Deus en Wouter Deprez: de vrienden van Troje hopen op donderdag 21 mei in de Gentse Vooruit vanaf 17u via veilingen en optredens minstens 100.000 euro bij elkaar te brengen voor de slachtoffers van Nepal.

Bart Van Aken mikt op 100.000 euro tijdens 'Kunst voor Nepal' op 21 mei

'Kunst voor Nepal' donderdagavond 21 mei in de Gentse Vooruit, met onder andere optreden van Deus. © De vrienden van Troje/Vooruit

Vlak na de aardbeving in Nepal vertelde Bart Van Aken, eigenaar van de Gentste boekhandel Paard Van Troje, op de boekensite van Knack.be dat hij een fund-raising via een veiling van literaire memorabilia en muzikale optredens wou organiseren. Hij en vooral zijn vrouw Lies hadden immers zelf een persoonlijke band met het getroffen gebied: "Ik en Lies hebben een speciale band met dat land, Lies heeft er een jaar gewerkt in een tehuis voor straatkinderen, ik was er zelf ook drie maanden. Het is een heerlijke plek, nu helemaal verwoest door de aardbeving."

De kampioenstitel voor de Buffalo's donderdagavond zou van 'Kunst van Nepal' pas een echte happening maken, aldus Bart Van Aken.

De kampioenstitel voor de Buffalo's donderdagavond zou van 'Kunst van Nepal' pas een echte happening maken, aldus Bart Van Aken. © Afbeelding Facebook

Van Akens oproep viel niet in dovemansoren. Hij richtte een organistatiecomité op - De vrienden van Troje - en vond een indrukwekkend aantal schrijvers en kunstenaars bereid om iets van hun werk gratis te doneren.

Boekenstand en veiling

Topstuk van de veiling 'Kunst voor Nepal': horloge Ann Demeulemeester.

Topstuk van de veiling 'Kunst voor Nepal': horloge Ann Demeulemeester. © De vrienden van Troje

Vanaf 17u wordt in de Gentse Vooruit op donderdag 21 mei een boekenstand georganiseerd met gesigneerde exemplaren van Vlaamse en Nederlandse auteurs en vanaf 19u is er een veiling van literaire en artistieke memorabilia. Van Aken vertelde aan Knack.be dat een ring van 10.000 euro van Ann Demeulemeester allicht het absolute topstuk van de veiling is, samen met een foto van Dirk Braeckman. Maar daarnaast gaan de meest aparte literaire en artistieke accessoires onder de hamer van veilinghuis Bernaerts: van een manuscript van een gedicht van Stefan Hertmans en een tekening van Saskia de Coster tot een gesigneerd ticket van J.M.H. Berckmans' favoriete pizzaleverancier.

Voorstelling en concerten

Om 20.30u beginnen de optredens van Wouter Deprez & Carll Cneut (de voorstelling 'Klei') in de Balzaal en van Deus, Nordmann en een surprise-act in de Concertzaal. Bart Van Aken gaf nog mee dat de happening compleet zou zijn als de Buffalo's diezelfde avond de kampioenstitel zouden veroveren tegen Standard. Wie weet dat 'Kunst voor Nepal' dan ook van die kant een fikse donatie te wachten staat en het dubbele van het streefcijfer haalt?

Gedetailleerd programma: waar, wanneer en toegangsprijzen

vanaf 17.00 uur: Boekenstand met gesigneerd werk van Vlaamse en Nederlandse auteurs. In de loop van de avond kan het publiek op consult bij de boekendokters in het café van Vooruit.

vanaf 19.00 uur: Veiling van originele kunstwerken, tekeningen, unieke ontwerpen en literaire memorabilia, geleid door het veilinghuis Bernaerts. (Theaterzaal, gratis toegang mits u zich registreert op www.bernaerts.be of de avond zelf in het ticketbureau van Vooruit)

vanaf 20.30 uur: Extra voorstelling van de vertelling 'Klei', met Wouter Deprez, Carll Cneut en Ruben Focketyn. (Balzaal, 20 euro, tickets in het ticketbureau van Vooruit of via www.vooruit.be)

vanaf 20.30 uur: Concerten Nordmann, dEUS en een surprise act. (Concertzaal, 40 euro, tickets in het ticketbureau van Vooruit of via www.vooruit.be)

Kunstverkoop en -veiling (zonder veilingkosten)

In Vooruit zal een boekenstand staan waar gesigneerde boeken te koop zijn voor een vooraf bepaalde prijs. Om 19.00 uur begint de veiling in de theaterzaal van Vooruit. Unieke stukken - manuscripten, tekeningen, kunstwerken, mode en accessoires - worden geveild door het gerenommeerde veilinghuis Bernaerts. Geïnteresseerden dienen zich op voorhand of ter plaatse te registreren (zie hoger). De loten zullen in de loop van de week al te zien zijn op www.bernaerts.be.

.

FH

Onze partners