Barnes & Noble mogelijk te koop

04/08/10 om 10:03 - Bijgewerkt om 10:03

Tegenvallende resultaten in de e-bookbranche verplichten Barnes & Noble om zichzelf eventueel te koop te stellen.

Barnes & Noble, de grootste Amerikaanse boekhandelsketen, zet zichzelf misschien in het uitstalraam, aldus Bloomberg. Tegenvallende resultaten in de e-booksector en ook interne strubbelingen tussen de aandeelhouders zouden het bedrijf op de koopjesmarkt kunnen brengen.

De Nook,de e-book concurrent van Barnes & Noble, voor de Kindle van Amazon en de iPad van Apple blijkt geen succes. Het aandeel van Barnes & Noble ging gisteren de dieperik in. Daarom nam Leonard Riggio, voorzitter van de raad van bestuur én hoofdaandeelhouder, het initiatief om een adviescomité te vragen welke strategische opties er waren om de boekhandelsketen opnieuw winstgevender te maken. Hij sloot daarbij niet uit dat Barnes & Noble verkocht zou worden.

Een dergelijke transactie zou Riggio niet slecht uitkomen. Hij overweegt immers zelf een buy out waardoor hij en zijn broer nog dominanter worden in de aandeelhoudersstructuur. Momenteel bezit Riggio dertig procent. Broer Steven, ondervoorzitter van de raad van bestuur, heeft 4 procent in portefeuille.

Ondertussen zegt consultant Michael Norris dat het hoog tijd wordt dat Barnes & Noble zich opnieuw gaat toeleggen op zijn kernactiviteit: (fysieke) boeken verkopen, één per één. In plaats van tonnen geld uit te geven aan e-books en e-readers die op korte termijn niet direct het grote geld opbrengen. Barnes & Noble beweert dan wel 20 procent van de Amerikaanse e-markt in handen te hebben. Het is duidelijk dat Amazon en Apple de echte grootverdieners zijn.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners