Auteur Joost Zwagerman (51) stapt uit het leven

08/09/15 om 23:11 - Bijgewerkt op 09/09/15 om 04:44

De Nederlandse schrijver Joost Zwagerman is uit het leven gestapt. Dat maakte zijn uitgeverij bekend.

Auteur Joost Zwagerman (51) stapt uit het leven

Joost Zwagerman, met de Gouden Ganzenveer © /

Joost Zwagerman, die al lang met depressies kampte, kwam in zijn woonplaats Haarlem door zelfdoding om het leven. Dat maakte zijn uitgeverij, De Arbeiderspers, bekend. Hij werd 51 jaar.

Zwagerman debuteerde in 1986 op 22-jarige leeftijd met de roman "De houdgreep", een jaar later gevolgd door de verhalenbundel "Kroondomein". Drie jaar later bereikte Zwagerman met de roman "Gimmick!" voor het eerst een groter leespubliek. Dat boek werd gevolgd door de bestseller "Vals licht" (1991) die genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs en in 1993 werd verfilmd. Van zijn volgende boek, De Buitenvrouw" (1994), werden al naargelang de bron 175.000 tot 300.000 exemplaren verkocht. In 2010 schreef hij het boekenweekgeschenk.

Hij behoorde, schrijft de Volkskrant, samen met Arnon Grunberg en Connie Palmen, "tot de meest gelezen Nederlandse schrijvers van zijn generatie".

In 2008 ontving hij de Gouden Ganzenveer voor zijn gehele oeuvre.

Amerika

Zwagermans werk werd in meerdere landen vertaald, waaronder Duitsland, Frankrijk, Japan, Tsjechië en Hongarije.

Behalve als schrijver van fictie en gedichten werkte hij sinds 1985 ook als columnist en essayist voor onder meer Vrij Nederland, de Volkskrant en NRC Handelsblad. Hij had een bijzondere band met de VS - en schreef herhaaldelijk over het land en over Amerikaanse schrijvers. In 2013 kwamen Americana 1 & 2, Omzwervingen in de Amerikaanse cultuur uit. In essays en boeken had Zwagerman het ook uitvoerig over de stuurloosheid van links. Hij had daarover uitgebreid contact met de toenmalige PVDA-voorzitter Wouter Bos.

In 2003 en 2004 presenteerde hij de tv-serie "Zomergasten".

De voorbije jaren was hij kunstchroniqueur voor het tv-programma De Wereld Draait Door, wat hem in contact bracht met een nieuw en groot publiek voor wie hij aanstekelijk over kunst en over bijvoorbeeld licht praatte.

Joost Zwagerman sprak "zonder cynisme, maar met pure hartstocht en geestdrift" over de kunsten, zei Matthijs van Nieuwkerk, de presentator van De Wereld Draait Door in de talkshow Pauw: "God, wat heeft hij ons geleerd, man!"

Depressie

Zelfdoding en depressie waren belangrijke thema's in zijn werk.

In 2012 had hij het, naar aanleiding van zijn boek "Kennis is Geluk", in De Wereld Draait Door uitgebreid over zijn eigen worsteling met depressie.

Zwagerman was gescheiden en vader van drie kinderen. Hij zou deze week in een serie tv- en radioprogramma's komen praten over zijn nieuwe boek, "De Stilte van Het Licht".

(RR)

Wie met vragen zit over zelfmoord, kan terecht bij:

De Zelfmoordlijn

1813

www.zelfmoord1813.be

Tele-Onthaal tel 106

www.tele-onthaal.be

Lees meer over:

Onze partners