Auteur 'HHhH' Laurent Binet volgt presidentskandidaat Hollande

09/12/11 om 09:56 - Bijgewerkt om 09:56

Niet alleen Nicolas Sarkozy maar ook François Hollande laat zich nu begeleiden door een schrijver op zijn campagne voor een pakkend verslag.

Auteur 'HHhH' Laurent Binet volgt presidentskandidaat Hollande

© Belga

Nadat Yasmina Reza in de sporen van Sarkozy een boekportret maakte van de president, kiest François Hollande in de race naar het Franse presidentsambt nu voor de jonge cultauteur Laurent Binet om hem te coveren.

Ooit lieten de kandidaten voor het Franse presidentschap zich begeleiden door een camera die behalve de campagne ook een stuk van het privéleven van de would-be staatshoofden in beeld bracht. Maar Giscard d'Estaing, François Mitterrand en Jacques Chirac hadden altijd het laatste woord over het beeldend resultaat.

In 2007 brak Nicolas Sarkozy met die traditie. Hij koos voor een nieuw genre, en dat was voor velen een verrassing. Want als minister van Binnenlandse Zaken had Sarkozy de reputatie dat hij zichzelf graag ensceneerde en het beeldmateriaal manipuleerde.

Maar kandidaat-president Sarkozy koos voor het geschreven woord in zijn campagne van 2007. Dat vond menig waarnemer zonderling, want als passionele lezer of boekenvriend had hij zich nooit onderscheiden. In tegenstelling tot Giscard d'Estaing en Mitterrand heeft Sarkozy nooit literaire ambities gekoesterd.

Waarschijnlijk was het naïviteit toen Sarkozy in 2007 besloot om de actrice en schrijfster Yasmina Reza in zijn gevolg op te nemen en haar carte blanche te geven. Sarkozy had al kunnen weten hoe giftig deze dramaturge (°1959) uit de hoek kon komen. (Ze is overigens de schrijfster van het bijtende 'Le dieu du carnage' (2007) een theaterstuk dat nu met succes door Polanski als 'Carnage' verfilmd is). Reza was overal, in Sarkzoy's hotelkamer, helikopter, auto en kantoor. Het resultaat van haar werk, 'L'Aube le soir ou la nuit' (2007, Flammarion), wordt nog altijd als het meest subversieve portret van de huidige Franse president beschouwd.

En nu is het voor de tegenpartij de beurt aan de jonge Laurent Binet, 38 jaar, die met zijn toch maar half geslaagde Heydrich-roman 'HHhH' (Meulenhoff) overal hoge ogen gooit. Toen Binets roman vorig jaar in Frankrijk bij Grasset verscheen, werd hij voor 'Paris Match' geïnterviewd door Valérie Trierweiler. Deze journaliste is de vriendin van de socialistische presidentskandidaat François Hollande. Het is dus geen toeval dat Laurent Binet door Hollande als de rapporteur van zijn presidentiële kiescampagne werd uitverkoren.

Het Franse weekblad 'L'Express' vroeg Binet hoe hij de klus gaat aanpakken. Daarop antwoordde de schrijver ontwijkend dat hij zich voorlopig in de literatuur informeert. Met het oog op het karwei zegt Binet dat hij behalve Yasmina Reza ook 'Fear & Loathing: on the campaign trail 72' van Hunter S. Thompson leest. Thompson was begin jaren zeventig de uitvinder van de zogenaamde Gonzo-journalistiek: een excentrieke en gewild subjectieve benadering van de politieke werkelijkheid. (Gonzo zou Ierse straattaal voor de 'laatste overlevende' van een uit de hand gelopen drinkgelag zijn).

Binet heeft in 'Rolling Stone' ook de reportage van David Foster Wallace over de campagne van de Amerikaanse republikein John McCain (2008) gelezen. McCain moest het toen afleggen tegen Obama. Van zichzelf zegt Binet dat hij links kiest, maar dat hij pas in de tweede ronde zijn stem aan de socialisten geeft. Er is nog geen titel voor zijn boek.

Piet de Moor

Onze partners