Australische auteur Peter Carey weigerde memoires WikiLeaks-oprichter Assange te schrijven

Peter Carey won al twee maal de prestigieuze Booker Prize. © BELGA

De tweevoudige winnaar van de Man Booker Prize liet naar eigen zeggen een mooi aanbod aan zich voorbijgaan om samen met zijn landgenoot Julian Assange diens verhaal over de WikiLeaks-affaire op papier te zetten.

“Twee controlefreaks? Dat zou niet werken,” vertelde Carey aan het Britse vakblad The Bookseller. Na Carey werd de Schotse schrijver Andrew O’Hagan wel met succes gecontacteerd. Hij kreeg het boek geschreven, maar het ook gepubliceerd krijgen was een andere zaak.

Niet-geautoriseerde autobiografie

Assange werd volgens O’Hagan bang van zijn eigen leven op papier en trok zich op de valreep terug uit het project. Het boek werd dan maar zonder diens toestemming uitgegeven als ‘Julian Assange: The Unauthorised Autobiography’. Carey had het dus bij het rechte eind toen hij zei dat een samenwerking tussen twee controlefreaks een riskante zaak was.

Het opvallende verhaal van Assange en zijn collega-hackers hackte zich niettemin toch een weg naar binnen in het brein van de schrijver. Het resultaat is vanaf november (in het Engels) verkrijgbaar en heet ‘Amnesia’. Niet toevallig maakte Carey zijn bijna-betrokkenheid bij de memoires van Assange bekend bij de voorstelling van zijn jongste en dertiende roman.

‘Amnesia’ gaat over een jonge Australische hacker die door middel van het computervirus Angel Worm de deuren in Australische gevangenissen automatisch laat opengaan. Haar virus werkt zo goed dat zelfs in 5000 Amerikaanse gevangenissen de deuren vanzelf opengaan, omdat de hoogtechnologische deursloten door de Amerikanen werden gemaakt, geleverd, geïnstalleerd en gecontroleerd.

Amerikanen kloten

De roman zou dan ook vooral de Australische afhankelijkheid van supermacht Amerika willen aanklagen. In The Bookseller vertelt Carey dat hij het wil hebben over hoe een ‘klein’ land als Australië een ‘groot’ (lees: machtig) land als de VS adoreert en dan door dat grote land “gekloot” wordt.

Volgens Carey is dat de voedingsbodem geweest voor WikiLeaks: “Toen Assange op het toneel verscheen, dacht ik meteen: hij is een Australiër. De VS klootte de Australiërs en dus klootte Assange de VS.”

Een literaire WikiLeaks-affaire zal ‘Amnesia’ wel niet doen ontvlammen, maar pittige, maatschappijkritische lectuur levert het ongetwijfeld op. En met literair zwaargewicht Peter Carey als auteur breekt de roman in 2015 zonder twijfel ook binnen in allerhande longlists en shortlists.

Jeroen Bert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content