Assange beschreef al eigen risico’s in ‘Underground’

Julian ‘Wikileaks’ Assange was in 1997 de coauteur van de roman ‘Underground’. Nu heeft de werkelijkheid hem ingehaald.

Het geval Julian Assange demonstreert wat er kan gebeuren als de globale, totalitaire staat zich in het cybertijdperk tegen lastige burgers keert. Het is niet verwonderlijk dat Assange, de in Engeland gearresteerde geestelijke vader van Wikileaks, daarover in het verleden zelf heeft nagedacht.

In 1997 publiceerde Suelette Dreyfus het boek ‘Underground, Tales of Hacking, Madness and Obsession on the Electronic Power’, een verhaal dat zich afspeelt in het hackermilieu. Om dat boek te kunnen schrijven deed Dreyfus een beroep op de vakkennis van Julian Assange, die de research voor het boek deed. In ‘Underground’ komt een personage voor dat Par heet. In een computersysteem heeft Par informatie gevonden over killersatellieten van het Amerikaanse leger. Hij denkt erover na hoe hij die geheime informatie zelfs onder dreiging van folter kan beschermen. Het resultaat van die reflecties is ‘rubberhose’ (gummislang), een afweersysteem dat Julian Assange en Suelette Dreyfus aan de universiteit van Melbourne inderdaad onder die naam hebben ontworpen. De naam ‘rubberhose’ is afgeleid van een foltermethode waarbij de beulen zolang met een rubberen slang op de voetzolen van de ondervraagde slaan tot die zijn geheimen prijsgeeft.

De oorsprong van de term is terug te vinden in ‘Usenet’, die ‘rubberhose’ cynisch definieert als een foltermethode waarbij ‘a rubber hose is applied forcefully and frequently to the soles of the feet until the key to the cryptosystem is discovered, a process that can take a surprisingly short time and is quite computationally inexpensive’. In deze definitie ligt de nadruk op het feit dat de methode veel goedkoper is en veel sneller gaat dan de pogingen om het gecodeerde systeem met wetenschappelijke middelen te kraken. De Russen hebben overigens een eigen equivalente term voor het beulswerk, dat bij hen ’thermorectal cryptoanalysis’ heet, het rectaal inbrengen van een soldeerbout.

De volledige naam van het systeem dat in de roman van de coauteurs Dreyfus/Assange beschreven wordt is ‘rubberhose deniable encryption system’. Het maakte deel uit van een sofwarepakket voor Linux dat oorspronkelijk bedoeld was een antwoord te bieden op de ‘rubberhose cryptanalysis’, waarbij individuen die opkomen voor mensenrechten onder de dreiging van folter wachtwoorden en sleutelcodes die toegang geven tot geheime informatie verraden.

Rubberhose codeert en verstopt gegevens in een geheugencapaciteit. Het programma verbergt de geheime inhoud in een speciale geheugencontainer. Die geheugencontainer wordt verborgen in een tweede container die informatie verbergt die veel minder brisant is, wat de tegenpartij uiteraard niet weet. Ook deze onschuldige container wordt gecodeerd. Als de bezitter van de geheime informatie nu gefolterd wordt om zijn codewoord prijs te geven, kan hij er zich vanaf maken door het sleutelwoord te verraden dat toegang biedt tot de container met de nep-informatie.

In de handleiding van Assange staat: ‘We willen de activisten helpen, vooral de dappere mensen die veel riskeren om gegevens over het misbruiken (van mensenrechten) in de rest van de wereld binnen te smokkelen.’ De programmators van ‘rubberhose’ hadden nochtans in de eerste plaats niet de bekende schurkenstaten op het oog, maar wel Groot-Brittannië, waar personen die in het kader van een officieel onderzoek weigeren hun pas- en codewoorden bekend te maken twee jaar gevangenis kunnen krijgen. Wie zich over die onderzoeksmethodes in de media beklaagt kan alleen daarvoor al als ‘whistleblower’ in de cel worden gestopt, aldus Assange, die er nu zelf in zit.

Om voor activisten bruikbaar te zijn, zou ‘rubberhose’ eigenlijk op Windows moeten draaien, wat niet het geval is. Er bestaat wel een programma dat met dezelfde principes van ‘rubberhose’ werkt, maar door anderen is ontwikkeld en dat als ‘Truecript’ op nagenoeg alle computers functioneert.

Hoe dan ook, iedereen kan het boek ‘Underground’ gratis downloaden. Vierhonderdduizend lezers hebben dat de laatste twee jaar al gedaan.

Piet de Moor


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content