Aspe op stap naar Compostela

14/04/11 om 17:05 - Bijgewerkt om 17:05

Op weg naar Santiago de Compostela wordt in Frankrijk een bedevaarder vermoord. Welkom in de 28ste thriller van Pieter Aspe die vandaag werd voorgesteld.

Pieter Aspe - Postscriptum

Uitgeverij: Manteau

Aantal pagina's: 304

Prijs: 21,95 euro

ISBN: 978-90-223-2606-0

'Postcriptum', de titel van het 28ste nieuwe avontuur rond de Brugse commissaris Van In, werd voorgesteld in het West-Vlaamse Lissewege. Het decor was wel heel toepasselijk: het terrein van de gewezen Middeleeuwse cisterciënzerabdij Ter Doest, in de schaduw van de monumentale abdijschuur. De plot van de nieuwe misdaadroman is hier min of meer bedacht.

Aspe: 'Bedacht is veel gezegd. Maar Lissewege in een van de plaatsen die op de weg naar Compostela ligt. Vandaar. En ik heb het dorp ook al in andere boeken als decor gebruikt. In '13' is zelfs iemand van de beroemde toren geduwd. Heel lang geleden heb ik hem nog beklommen.'

In 'Postscriptum' vertelt Aspe een bijzonder origineel verhaal. De vermoorde pelgrim blijkt afkomstig te zijn uit Brugge en zo verschijnt Pieter van In op het toneel. Tijdens zijn onderzoek maakt hij kennis met een notoire Brugse familie met een koloniaal verleden. De onlangs overleden grootvader leidde een huurlingenleger dat streed voor de onafhankelijkheid van de steenrijke mijnprovincie Katanga.

In Brugge deed het gerucht de ronde dat de overleden grootvader voor zijn bewezen diensten rijkelijk werd beloond. Merkwaardig genoeg leefde hij helemaal niet als een rijk man en stierf hij eenzaam. Al vlug na zijn dood is er sprake van een verborgen schat. En blijkt er een verband te bestaan met de moord op de Brugse Compostelaganger.

Hoewel fictie kost het weinig moeite om toch ook een band te zien met het historisch verleden, geeft Aspe toe. Zo was er in de jaren zestig van de vorige eeuw een telg uit een in Brugge bekende advocatenfamilie die met een groep huurlingen in Katanga tegen het Congolese leger vocht.

Pieter Aspe blijft, 16 jaar na zijn debuut in 1995, in prima vorm. In totaal zijn er nu rond de 2 miljoen exemplaren van de Van In-reeks verkocht. En dat zonder rekening te houden met de jeugdverhalen, de strips en de vertalingen. Een paar van zijn boeken zijn intussen in een zestal talen vertaald, in het Frans, Italiaans, Duits, Pools.

Wim Verheije van uitgeverij Manteau: 'Vooral in Frankrijk zijn de boeken een succes. De twee vertaalde titels verkochten tussen 8000 en 12000 exemplaren. Binnenkort verschijnen de pocketedities die op veel plaatsen verdeeld worden.' In het Spaans is zopas Aspes debuut 'Het vierkant van de wraak' uit. Sinds kort blijkt er nu ook serieuze interesse voor Aspe te zijn op de Scandinavische markt. In Vlaanderen werd hij een paar keer genomineerd voor de Knack Hercule Poirotprijs en in 2001 kreeg hij die prijs voor 'Zoenoffer'.

Uitgever Verheije geeft toe dat er op dit moment geen rek zit in de verkoop van thrillers. Maar Pieter Aspe houdt stand in een over het algemeen wat kleinere verkoop. 'Dus mogen we van winst spreken. Ik kom hoe langer hoe meer tot de conclusie dat mensen die echt geen lezer zijn, toch boeken van Pieter lezen. Zijn thrillers hebben een constante kwaliteit, ze zijn herkenbaar. Overigens, doe het hem maar eens na, steeds maar origineel blijven en dat twee keer per jaar. De mensen houden blijkbaar van zo'n vast ritme. Niet te vergeten: Aspe is ook een BV.'

Fred Braeckman

Onze partners