Arnon Grunberg in strips

03/06/10 om 15:39 - Bijgewerkt om 15:38

Arnon Grunbergs verhaal 'Paranoia in Bagdad' is verstript door Hanco Kolk. De auteur geeft zaterdag tijdens de Stripdagen Haarlem een lezing over de literaire strip.

'Paranoia in Bagdad' is een verslag van Grunbergs verblijf in Bagdad vorig jaar. De strip verscheen gisteren in het vierde nummer van het magazine voor graphic novels EISNER. Tekenaar Hanco Kolk, bekend van strips als Meccano en het voor televisie bewerkte S1ngle, werkte hiervoor nauw samen met de auteur.

Een simpele bewerking van de tekst die vorig jaar in NRC Handelsblad stond, is de strip niet. Het vijftien pagina's tellende verhaal zit vol verwijzingen naar Grunbergs oeuvre, running gags en sfeer van het correspondentenbestaan in het zwaar beveiligde hotel dat bol staat van verveling en zinloze telefoontjes.

Mooi zijn de toepasselijke T-shirts die Kolk zijn personage laat dragen: 'Danish Cartoonist Society', staat er op een. 'Fatwa magnet' en 'Body bag', op anderen. En: 'This shirt is bulletproof'.

Het is volgens uitgeverij Podium, uitgever van EISNER, 'de eerste keer dat een grote Nederlandse schrijver zichzelf in stripvorm laat vereeuwigen op basis van een literaire (reis)verhaal en nieuw en ongepubliceerd materiaal'.

Heel bijzonder lijkt dat niet te zijn. In hetzelfde nummer wordt ook Herman Brusselmans vereeuwigd in 'autobiografisch verhaal nr. 122' door Caryl Strzelecki. Maar Brusselmans is natuurlijk geen Nederlander. En de strip is ook niet gebaseerd op een niet eerder gepubliceerd literair (reis)verhaal.

EISNER 4 is sowieso een literair nummer: Roel Smit verstripte een gedicht van Menno Wigman en Bart Nijstad een hoofdstuk van 'Alleen maar nette mensen' van Robert Vuijsje. Hoewel de roman sterk autobiografisch is, lijkt de hoofdpersoon in de strip nauwelijks op Vuijsje zelf.

Op de Stripdagen Haarlem, dat morgen van start gaat, geeft Grunberg nog meer van zijn engagement voor strips blijk. Zaterdag spreekt hij in de Stadsbibliotheek over autobiografische graphic novels. Aanleiding is het commentaar dat hij in 2004 verzorgde bij een documentaire over het genre. Toen toonde hij zich niet overtuigd van de meerwaarde van tekeningen bij tekst.

Maarten Dessing

Lees meer over:

Onze partners