Archief van Georges Simenon terug naar België

19/06/13 om 10:37 - Bijgewerkt om 10:37

John Simenon, zoon van de internationaal vermaarde schrijver Georges Simenon, schenkt het archief en het patrimonium van zijn vader dat zich nog in diens huis in het Zwitserse Lausanne bevond, aan de Koning Boudewijnstichting.

Daarbij ook de beroemde pijp van Simenon. Dat laat de Koning Boudewijnstichting weten. De universiteit van Luik had al manuscripten en documenten van Simenon in haar bezit. Alles wordt nu verenigd in Luik.

Het gaat onder meer om manuscripten en typoscripten, briefwisseling, boeken en foto's die vanuit Zwitserland naar ons land komen. Ook originele voorpublicaties van Simenons werken in Franse en buitenlandse kranten en tijdschriften, en cinematografisch materiaal dat verwijst naar de films die van zijn werken werden gemaakt (affiches e.d.), zitten in de verzameling, net als fetisj-objecten zoals de pijp en het gouden liniaal van de Franstalige schrijver van de Maigret-detectiveromans.

Om de unieke verzameling te bewaren en te ontsluiten, is binnen de Koning Boudewijnstichting het Fonds Patrimonium Simenon opgericht. Dat zal in wederzijds overleg samenwerken met het Studiecentrum Georges Simenon van de Luikse universiteit. Een en ander opent perspectieven voor de oprichting van een Simenonmuseum in Luik, waar de schrijver ook geboren werd. "Voortaan zullen de belangrijkste bronnen in verband met Georges Simenon en zijn oeuvre bijeengebracht zijn in België", aldus de Koning Boudewijnstichting.

Het oeuvre van Simenon wordt op zo'n 500 boeken geschat. Hij is een van de meest gelezen auteurs van de twintigste eeuw en ook een van de meest verfilmde. (Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners