Apple's iPad kannibaliseert de e-reader van Amazon

14/07/10 om 10:00 - Bijgewerkt om 10:00

De prijzen van de e-readers zijn in vrije val. Dat komt omdat het succes van Apple's iPad de business van de concurrentie bedorven heeft.

Vorig jaar kostte een e-reader gemiddeld 360 dollar op de Amerikaanse markt. Het hebbeding was schaars. Wie er eentje wilde, moest op een wachtlijst gaan staan. Maar intussen staat die wereld op zijn kop.

Amazon verkoopt zijn Kindle voor een dumpprijs van nog geen 190 dollar. Boekhandelaar Barnes & Noble volgt die neerwaartse trend met zijn e-reader Nook (van 259 naar 199 dollar). Verwacht wordt dat de elektronische leesapparaten tegen het einde van het jaar geen 100 dollar meer zullen kosten.

Die neergang heeft alles te maken met de succesvolle opkomst van Steven Jobs' iPad, de Apple-gadget die een forse druk uitoefent op de prijzen van de digitale e-reader-concurrentie. Sinds de iPad op de markt is, zijn er al meer dan drie miljoen stuks van verkocht. Met zo'n succes had zelfs Apple niet gerekend.

Apple is erin geslaagd zijn iPad als een universeel multimediatoestel te positioneren, dus ook als een volwaardige e-reader. Kennelijk maken iPad-bezitters van die mogelijkheid gretig gebruik om ook boeken te downloaden. Volgens Apple zelf is dat al meer dan 5 miljoen keer gebeurd.

Bij de iPad hoort een eigen digitale boekhandel, de iBookstore van Apple. Daarmee wil Jobs duidelijk Amazon en zijn Kindle raken. Alles wijst erop dat hij daarin slaagt, ook al kan de iPad niet op alle niveaus tippen aan zijn concurrent.

Een Kindle weegt immers minder en heeft bij daglicht een leesbaarder, want beter contrasterend scherm dan de iPad. Bovendien gaan de batterijen van een Kindle langer mee. Maar de iPad biedt kleur, en daar kan niets tegenop.

Iedereen wil een iPad, ook al is een Kindle nu al de helft goedkoper dan een iPad, waarvan de goedkoopste versie (16 GB Wi-Fi) in de VS 499 dollar kost. Over twee jaar kost een klassieke e-reader allicht geen 50 dollar meer. Sneller dan de makers dat zelf voor mogelijk hebben gehouden, wordt de e-reader van Amazon misschien een massaproduct, tenminste, als hij niet helemaal door de iPad wordt opgevreten.

De digitale watchers spreken over een strategisch keerpunt van Amazon en andere aanbieders van de e-reader. Toen Amazon in 2007 met de Kindle op de markt kwam, koos de onderneming bewust voor een duur product, maar zijn boeken waren niet duur. Voor 9,99 dollar kon je er al eentje downloaden. Voor Amazon was dit digitale boekenaanbod een verliespost, maar dat nam de onderneming in koop, in de hoop dat haar goedkope boeken de afzet van haar Kindle's zouden stimuleren.

Door het succes van de iPad is die strategie nu echter helemaal ondermijnd: bij Apple kosten de digitale boeken 3 tot 5 dollar méér dan bij Amazon, maar dat zet geen domper op de afzet van de Apple-gadget en het succes van Apple's iBookstore. Dit alles heeft tot gevolg dat nu ook Amazon zich gedwongen ziet om de prijzen van zijn digitale boeken op te trekken.

Piet de Moor

Lees meer over:

Onze partners