Antwerps stadsdichter Holvoet-Hanssen stelt boomgedicht voor

Op zaterdag 24 september stelt stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen zijn boomgedicht voor in het Antwerpse Paleis op de Meir.

‘De vertelboom- en de 10 takken der verwondering’ is een groepsgedicht waaraan verschillende auteurs meewerkten. Bovendien maakt het deel uit van het stadsdichterproject ‘Antwerpen bomenstad’. Het wordt aangebracht in de vorm van een groeiende boom op de buitenmuur van de binnentuin van het Antwerpse Paleis op de Meir. ‘De vertelboom’ bezingt de bomen in Antwerpen en ver daarbuiten. In samenwerking met het ‘Huis van het Nederlands’, ontstonden de verschillende woordenkruinen. Ook de takken bevatten gedichten van uiteenlopende auteurs. Samen creëerden ze de hele boom: een wortel, een stronk, een stam, takken, kruinen en vogels.

Peter Holvoet-Hanssen is de vijfde Antwerpse stadsdichter, nog tot en met gedichtendag 2012. Gedurende 24 maanden schrijft hij minimum 12 gedichten over het reilen en zeilen van de stad. ‘De vertelboom’ is zijn 15e productie, andere gedichten kan je hier terugvinden.

Voor ‘De vertelboom’ werkte Holvoet-Hanssen samen met kunstenaar – fotograaf Roel Jacobs, welke een project startte rond een kleine Gingko boom. Deze boom is ondertussen opgenomen in de beeldencollectie van het Middelheimmuseum. Hij nodigde ook dichter Peter Theunynck uit om mee te werken, vormgeving wordt verzorgd door Jelle Jespers. Andere meewerkende auteurs zijn: Yoni Sel, Carlos Torres Beltran, Emil Kiliç, Galip Aygul, Habiba Bahammou, Hadis Shakeri, Isabel Restrepo, Sandra Jaksh, Hilde de Vos, Herman Coenen, Ludo De Schutter en Joris Vercammen.

De voorstelling vindt plaats op zaterdag 24 september om 14u in het Antwerpse Paleis op de Meir. Zowel de stadsdichter, dichter Peter Theunynck als fotograag Roel Jacobs zullen aanwezig zijn. Gelijktijdig lanceert het literair tijdschrift ‘De Brakke Hond’ een extra nummer over ‘Antwerpen, bomenstad’ met een heleboel nieuwe boomgedichten. Bekijk alvast de bomengedicht trailer.

(Bron: persbericht)

Meeste Nederlandstaligen leven meertalig ‘Meertaligheid’ vormt het onderwerp van de nieuwe uitgave van ‘Taalpeil’, een krant die de Nederlandse taal tot onderwerp heeft. Uit een voorpublicatie blijkt dat tussen de drie en de vier miljoen Nederlandssprekenden naast het Nederlands ook nog een andere taal gebruiken.

Het onderzoeksbureau Trendbox nam een enquête af bij ongeveer 1.000 Nederlanders, Vlamingen en Surinamers. Voor de echte resultaten van het onderzoek is het nog wachten tot midden november, wanneer taalpeil uitkomt. Dinsdag was al een preview beschikbaar op de website.

Bedreigt meertaligheid onze Nederlandse taal? Dat is een vraag die we nu nog niet kunnen beantwoorden. Het is wel zo dat dit fenomeen enorm veel voorkomt de laatste jaren, in internationale organisaties, in de federale overheid maar bijvoorbeeld ook in Suriname. Het Nederlands is daar de officiële bestuurs- en onderwijstaal maar daarnaast worden nog minstens 20 andere talen gesproken. ‘Meertaligheid zal de internationale maatschappij van morgen kenmerken’, schrijft algemeen secretaris van Taallunie Linde van den Bosch.

Jaarlijkse publiceert de Nederlandse Taalunie de krant ‘Taalpeil’. Deze krant omvat cijfers en onderzoeken over de Nederlandse taal maar ook meningen en wetenswaardigheden, telkens vanuit een specifieke invalshoek. Het krantje zal vanaf half november gratis te krijgen zijn in alle openbare bibliotheken.

(Bron: persbericht)

Nieuwe uitgeverij Burena stelt haar eerste jeugdboek voor Uitgeverij Burena stelt zichzelf voor, evenals haar eerste boek ‘Het Boek van Lang Geleden’, een sprookjesverhaal over het vreemde meisje Wirre.

Uitgeefster en auteur Twan van Buren stelt haar boek ‘Het boek van Lang Geleden’ voor. Het verhaal, geïllustreerd door Adriana Nani Kamphuis, gaat over Wirre en haar lappenpop die in een huisje wonen in tuinpark Ons Buiten. Op een dag krijgt ze te maken met giftige planten en onkruid die haar tuin overspoelen. Het is een voorbode voor de elzenboom, waarin een heks woont. De heks sprak ooit een vloek uit over Wirre, het meisje zal dus een manier moeten vinden om te ontsnappen aan deze gevaarlijke vrouw.

Twan van Buren woont en werkt in Amsterdam. Ze schreef onder meer teksten voor muziekvoorstellingen zoals ‘notenkraker en muizenkoning’, in samenwerking met Frank Groothof en werkte mee aan verschillende jeugdopera’s. Ze richtte Buruna op ter promotie van haar nieuwe boek. Het boek wordt voorgesteld op 1 oktober om 15u. in de VIP-ruimt van het Tuschinski Theater te Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.

(Bron: uitgeverij Burena)

Esmeralda Van den Bosch

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content