Antwerpenaars protesteren tegen sluiting wijkbibliotheken

© Belga

Stad Antwerpen vindt dat er een heksenjacht op haar beleid gevoerd wordt. Woensdag werd er in de wijk Zurenborg betoogd tegen de sluiting van de wijkbib.

Stad Antwerpen is niet blij met de berichtgeving over de betoging tegen de sluiting van een wijkbib eergisteren. Woensdag hielden bewoners van de Antwerpse wijk Zurenborg een protestmars tegen de sluiting van hun buurtbibliotheek. Het Laatste Nieuws schrijft dat er 150 manifestanten mee wandelden, stad Antwerpen houdt het op 40 deelnemers.

Antwerps schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V) heeft beslist dat er zeven buurtbibliotheken moeten sluiten tegen het einde van dit schooljaar.

Met acteur Pol Goossen (Frank uit Thuis) en komiek Nigel Williams liepen er zelfs enkele bekende Vlamingen mee in de protestmars door de Zurenborgwijk. Woordvoerder van de bib-actie, Luc Van Berlo, verklaart in een interview met Stampmedia dat de stad bibliotheken steeds minder toegankelijk maakt. “Zo zijn bijvoorbeeld de openingsuren al in sterke mate beperkt. Sinds 1 januari zijn de wijkbibliotheken enkel nog open op woensdag van 10.00 uur tot 18.00 uur en donderdag van 14.00 uur tot 18.00 uur. Bovendien is het lidgeld in september vorig jaar van 5 euro naar 9,50 euro gestegen.” En nu gaat de bib zelfs helemaal dicht. “Wedden dat we genoeg vrijwilligers vinden om deze bib gratis uit te baten?”, voegt Van Berlo daar aan toe in Het Laatste Nieuws.

Stad Antwerpen zit duidelijk verveeld met de zaak. “Een wijkbibliotheek sluiten is geen prettige opdracht” verklaart Antwerps schepen van Cultuur Philip Heylen op zijn website. “Zo’n bibliotheek is een emotioneel iets. Mensen voelen zich verbonden met hun bib en vinden het prettig om in de buurt naar de bib te gaan. Ik begrijp dat. Maar mensen zien het grotere verhaal niet. Als we zouden beslissen om deze bib open te houden, zetten we veel meer andere mensen in de kou. De wijkbibs die nu dichtgaan liggen allemaal binnen een straal van minstens 2 km van een andere, veel betere uitgeruste bibliotheek.” Zurenborg heeft volgens Heylen zelfs nog een luxepositie met maar liefst drie andere bibliotheken in de buurt. Terwijl er andere wijken in Antwerpen zijn die helemaal geen bib hebben.

Maar een bibliotheek openhouden met vrijwilligers kost toch geen geld? “Jawel”, verklaart woordvoerster van Heylen, Stéphanie Adriaansen aan ons. “Mensen vergeten dat het hier om een gesubsidieerde instelling gaat, die aan vele eisen moet voldoen. In de bib van Zurenborg is er meer aan de hand dan personeelskosten alleen. Het gebouw is ernstig verouderd, het zou ons dus fortuinen kosten om dat helemaal in orde te krijgen, terwijl er genoeg andere bibliotheken op een steenworp van de bib vandaan zijn. Moest de hele zaak zo simpel zijn, zouden we daar niet zo moeilijk om doen. Mensen moeten verder kijken dan hun eigen straat. Als we de bib van Zurenborg openhouden, kunnen we geen nieuwe bibliotheek bouwen in Borgerhout bijvoorbeeld.”

Mevrouw Adriaansen vindt dat er een heksenjacht op de stad gemaakt wordt in de zaak rond de bibliotheken. “Natuurlijk kun je duizend handtekeningen verzamelen om de bib open te houden! Een bibliotheek is een sympathiek gegeven, daar is niemand tegen. Maar wij baseren ons op cijfers. Er zijn minder dan 200 unieke gebruikers voor de bib in Zurenborg. Er moet nu eenmaal bespaard worden, en alles wordt duurder. Dat brengt minder leuke gevolgen met zich mee. We voeren in Antwerpen een positief beleid gevoerd als het gaat om bibliotheken. Ons motto is: zo veel mogelijk bib voor iedereen. En dat houdt in dat we ergens een bib sluiten om veel meer mensen elders te kunnen bedienen.”

(NC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content