Ann Patchett - Staat van verwondering

23/01/12 om 14:20 - Bijgewerkt om 14:20

In Staat van verwondering speelt de Amerikaanse schrijfster Patchett een overvloed aan thema's uit.

Ann Patchett - Staat van verwondering

Uitgeverij: De Bezige Bij (originele titel: State of Wonder)

Aantal pagina's: 353

Prijs: 19,90 euro

ISBN: 978-90-234-6776-2

De directie van het farmaceutische bedrijf waarvoor Anders Eckman werkt, had hem naar Brazilië gestuurd om na te gaan wat er met Dr. Swenson was gebeurd. Van Swenson was immers al lang niets meer gehoord. Mails, brieven, telefoons bleven onbeantwoord.

En nu zou Eckman dood zijn. Omdat iedereen het overlijden verdacht vindt, wordt Marina Singh op pad gestuurd, een oud-studente van Swenson die door orders te negeren bij een keizersnede een baby in het gezicht sneed.

In Staat van verwondering speelt de Amerikaanse schrijfster Patchett een overvloed aan thema's uit - gaande van wetenschappelijk onderzoek over de ethische verantwoordelijkheid van de farmaceutische industrie tot de gevaren en pleziertjes van het regenwoud.

Van in het begin gooit ze ook lijnen uit naar Heart of Darkness van Joseph Conrad en Fitzcarraldo van Werner Herzog. Stilistisch doet Patchett wat je van haar kunt verwachten: het vertelritme is perfect en bijna hypnotiserend, maar door de veelheid aan onderwerpen vertakt het boek even woest en ongecontroleerd als de bovenloop van de Amazone.

Marnix Verplancke

Onze partners