Amerikaanse tieners willen Londen zuiveren van duivelse Harry Potter

13/09/13 om 10:29 - Bijgewerkt om 10:29

In de BBC3-documentaire 'Teen Exorcists' worden drie jonge vrouwen uit Arizona gevolgd die geloven dat Londen een trekpleister is voor hekserij en duivelaanbidders.

Amerikaanse tieners willen Londen zuiveren van duivelse Harry Potter

© YouTube

De grote schuldige is J.K. Rowlings Harry Potter-reeks. Dat Londen vandaag een centrum voor hekserij is, is volgens Brynne Larson en Savannah en Tess Scherkenback niet nieuw, zo vertellen ze in de documentaire van op de achterbank van een Londense taxi. "Dat is al een paar eeuwen aan de gang, maar het kwam tot een climax met het succes van de Harry Potter-boeken," zegt Savannah.

Haar zus Tess vult aan: "De toverspreuken en dingen die je leest in de Harry Potter-boeken, die zijn niet gewoon uitgevonden, dat zijn echte spreuken, die uit boeken over hekserij komen." Brynne werkt de onheilspellende boodschap met een glimlach af. "Harry gebruikt magie om iets goeds te doen, waardoor het gevaarlijke idee ontstaat dat je magie ten goede of ten kwade kan gebruiken. In werkelijkheid is alle magie slecht, want je krijgt die magische krachten van Satan."

Hotspot van het kwade

Te gek voor woorden? Toch is het de Teenage Exorcists, zoals de meiden zichzelf noemen, menens. Voor wie daaraan zou twijfelen - hun girls-next-door-look, het showgehalte van hun publieke uitdrijfsessies, hun tv-optredens en het feit dat ze in de beste rocktraditie op tour gaan, is inderdaad voer voor twijfel - hun mentor en de vader van Brynne is de beruchte tv-predikant, spiritueel healer en exorcist Bob Larson.

Larson voerde naar eigen zeggen reeds meer dan 15.000 duiveluitdrijvingen uit, maar vond het blijkbaar zo druk dat hij zijn dochter en haar vriendinnen als onderaannemers op een queeste tegen het kwade stuurde. Nadat ze eerst in Amerika rondtrokken met hun publieke duiveluitdrijvingen, willen ze nu Europa zuiveren van het kwade. Ze zijn er namelijk van overtuigd dat een groot deel van de wereldbevolking bezeten is door de duivel en daardoor ten prooi is aan verslaving en depressies. Londen is in deze als het ware een hotspot. Met dank dus aan Harry Potter.

Duivelse Harry Potter

Het is niet de eerste keer dat Harry Potter conservatieve christenen een doorn in het oog is. Naar aanleiding van de documentaire 'Teen Exorcists' stelde The Huffington Post een lijstje samen met pogingen door religieuzen om die duivelse Harry Potter op een virtuele en soms echte brandstapel te gooien.

De felste critici zijn de predikanten van kleine Amerikaanse evangelische bewegingen, die zich met overtuiging afscheurden van een andere kleine Amerikaanse evangelische beweging. Volgens de eerwaarde George Bender van de Harvest Assembly of God Church uit Pittsburgh zijn de Harry Potter boeken bijvoorbeeld "bovennatuurlijk". Hij besloot van de weeromstuit en onder heel wat mediabelangstelling een stapeltje te verbranden. Ver van de waarheid zat hij niet, J.K. Rowling dacht min of meer hetzelfde - "bovennatuurlijk!" - toen haar boeken na een wat aarzelende start als zoete broodjes begonnen te verkopen en haar broodje gebakken was.

Prominent verboden boek

Maar ook de Grieks-orthodoxe Kerk of de Rooms-katholieke Kerk zijn koele minnaars van Harry en co. De kerkelijke autoriteiten van de Griekse regio Thracië stelden officieel dat de boeken van J.K. Rowling satanisch waren. En toen paus Benedictus XVI nog pantserkardinaal Ratzinger was, schreef hij in een brief aan een Harry Potter-critica dat van de boeken "een subtiele verleiding uitgaat, die ongemerkt en juist daardoor de christelijke ziel verstoort, vóór deze goed kan groeien."

De Harry Potter-reeks was de voorbije jaren vaak goed voor een prominente plaats op de lijst van verboden boeken die de American Library Association publiceert tijdens de jaarlijkse Banned Books Week. Geen jongere die er ooit een Harry Potter minder om heeft gelezen.

Jeroen Bert

Onze partners