Amerikaanse erkenning voor fotoboek Wessels

Een goed gevuld Boekenjournaal vandaag met onder meer Amerikaanse erkenning voor Jacqui Maria Wessels en het nieuwe nummer van Ons Erfdeel.

Fotoboek Jacqui Maria Wessels tweemaal gelauwerd in VS Het fotoboek ‘Cityscapes + Birdmen’ van fotograaf Jacqui Maria Wessels en tekstschrijver Michiel Van Kempen is tijdens de International Book Awards 2011 tweemaal gelauwerd als “Award-winning Finalist”. Dat meldt Uitgeverij Voetnoot. Wessels kreeg die eervolle vermeldingen in de categorieën ‘Photography: General’ en ‘Photography: People’. Wessels fotografeerde tussen 2006 en 2009 Surinaamse mannen die bezeten zijn van hun zangvogeltje. ‘De gekooide vogel’ is de hoofdrolspeler in zangwedstrijden die vroeg op zondagochtend worden gehouden. Voorts fotografeerde Wessels in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo stadsgezichten waarin typisch Surinaamse muurschilderingen domineren.

Nieuw nummer van Ons Erfdeel Er is een nieuw nummer verschenen van het culturele tijdschift Ons Erfdeel. Daarin wordt onder meer aandacht besteed aan de opmars van het spannende boek in Nederland, het oeuvre van Ramsey Nasr en het werk van Wouter Godijn. De inhoudsopgave van het nieuwe nummer én een hoofdartikel zijn in te kijken op de website van Ons Erfdeel.

Tentoonstelling Ruth Loos over wat het boek kan zijn Vanaf 6 augustus 2011 loopt in Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience van Antwerpen de tentoonstelling ‘Over de eenheid en de veelheid van het boek’ van beeldend kunstenaar Ruth Loos. In die tentoonstelling denkt ze na over wat het boek kan zijn. Ze doet dat via 3 installaties die opgesteld staan in de beroemde Nottebohmzaal. Elke installatie dringt op een visuele manier door in bepaalde dimensies van het boek.

Pablo Neruda vermoord door PinochetregimeDe Chileense dichter Pablo Neruda werd vermoord door het Pinochetregime. Dat beweert Manuel Araya, de voormalige persoonlijke assistent en chauffeur van de Nobelprijswinnaar. Neruda was een vooraanstaand lid van de Chileense communistische partij. Na zijn dood vaardigde het regime van Augusto Pinochet een verbod uit op zijn werk. De Pablo Nerudastichting ontkent de beweringen van Araya en houdt staande dat Neruda in 1973 overleed aan de gevolgen van darmkanker. Meer informatie: De Papieren Man.

Karl Lagerfeld wil volledige Nietzsche uitgeven Modegoeroe Karl Lagerfeld is van plan om de volledige geschriften van de 19de-eeuwse filosoof Friedrich Nietzsche te publiceren. Hij werkt daarvoor samen met uitgever Gerhard Steidl. Lagerfeld bezit talloze handschriften van de Duitse filosoof. De collectie verschijnt in een twaalfdelige set die de titel ‘Nietzsche’s Nietzsche’ draagt. De geschriften zijn omgezet naar Modern Duits en zullen vanaf eind 2012 enkel in Duitsland verkrijgbaar zijn in een gelimiteerde oplage van 3000 kopieën.

Franse uitgevers klagen Google aan De Franse uitgeverijen Gallimard, Albin Michel en Flammarion dagen Google voor de rechter. Ze beschuldigen de internetreus ervan zonder toestemming 9.797 van hun boeken te hebben ingescand en gepubliceerd via Google Books. De drie uitgevers eisen een vergoeding van 1.000 euro per boek, waardoor het totale bedrag rond de 10 miljoen euro zou liggen. Eerder verloor Google al eens een soortgelijk proces in Frankrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content