Amerikaanse boekhandelketens in slechte papieren

Het noodlijdende Borders, dat zich door de groeiende digitale boekenmarkt bedreigd ziet, heeft het moeilijk om te overleven.

Volgens de New York Times bracht Borders in de slotweek van 2010 de belangrijkste Amerikaanse uitgevers op de hoogte van het feit dat het de betaling van schulden tot nader order zou uitstellen. Deze week gaan vertegenwoordigers van Borders en de uitgevers aan tafel zitten om tot een vergelijk te komen.

De beslissing van Borders wakkert de vrees aan dat de boekwinkelketen de sterk terugvallende verkoop van de voorbije jaren in 2011 niet te boven zal komen. Analisten vrezen zelfs dat Borders op de rand van het faillissement staat.

Het is veelzeggend voor de rampzalige staat van het bedrijf dat tegelijk met de aankondiging van de onderhandelingen over het uitstel van betaling ook het ontslag van twee topmensen van het bedrijf werd bekend gemaakt. Nochtans ontkent de woordvoerster van Borders dat het bedrijf liquiditeitsproblemen heeft en vertelt ze aan de New York Times dat er volop wordt gewerkt aan een herfinanciering.

De problemen bij Borders zijn geen verrassing. Al maanden, jaren zelfs, wordt er gespeculeerd over de gezondheid van de boekwinkelketen en werd er tussen Borders en concurrent Barnes & Noble een waar kat-en-muis-spelletje gespeeld, waarbij de ene partij de andere probeerde over te nemen en omgekeerd. Zonder succes voor een van beide overigens.

In 2010 ging het voor beide bedrijven en voor Borders in het bijzonder nog sneller achteruit dan voorzien. Barnes & Noble had ook te lijden onder dalende verkoopcijfers, maar maakte andere strategische keuzes dan Borders en zou daar nu, aan het begin van 2011, voor worden beloond. Daar waar Borders de digitale markt lijkt te hebben gemist, heeft Barnes & Noble de voorbije weken, tijdens de cadeautjesperiode, naar eigen zeggen succes geboekt met de verkoop van onder andere de e-readers Nook en Nook Color.

Dat optimisme wordt echter door financiële analisten niet gedeeld. Zij gaan ervan uit dat beide bedrijven spartelen als vissen op het droge. De laatste echte poging om ze nieuw leven in te blazen werd in december ondernomen door de tweede grootste aandeelhouder van Borders, de groep achter investeerder William Ackman, die beide bedrijven wilde laten fuseren. Dat idee werd echter op weinig enthousiasme onthaald. Samen zouden Borders en Barnes & Noble volgens het zakenmagazine Fortune bijvoorbeeld maar goed zijn voor anderhalf miljard euro, terwijl hun echte concurrent, Amazon, met de vingers in de neus 59,5 miljard euro waard zou zijn.

De aanhoudende en misschien fatale dalende verkoopcijfers van de twee grootste Amerikaanse boekverkopers zeggen veel over de onrust op de Amerikaanse boekenmarkt. De gemiddelde Amerikaanse lezer koopt vandaag makkelijker een boek via het internet dan in de boekhandel, de gemiste gezelligheid van een kop koffie bij het doorbladeren van dat nieuwe boek ten spijt. Want als Borders over kop gaat en Barnes & Noble drastisch moet besparen, dan zou dat het begin van het einde kunnen zijn voor de Amerikaanse extra large boekwinkel met koffiebar .

Jeroen Bert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content