Amerikaanse auteur Gore Vidal overleden

01/08/12 om 08:44 - Bijgewerkt om 08:44

De Amerikaanse auteur, essayist en politiek activist Gore Vidal is overleden.

Amerikaanse auteur Gore Vidal overleden

© Reuters

Gore Vidal werd 86 en stierf in zijn huis in de Hollywood Hills aan complicaties na een longontsteking, aldus zijn familie. Dat bericht de Los Angeles Times.

Vidal schreef zijn eerste roman "Williwaw" tijdens zijn dienst als eerste stuurman op een Amerikaans transportschip tijdens de Tweede Wereldoorlog. De roman kende een bescheiden succes maar de grote doorbraak kwam er met zijn derde roman, "The City and the Pillar". Die zorgde in de Verenigde Staten van 1948 voor grote ophef omdat hij openlijk handelde over homoseksualiteit en vrije seks.

Ook in de jaren daarna gold Vidal, van wie algemeen geweten was dat hij biseksueel was, als voorvechter van gelijke rechten voor homo's.

Daarnaast schreef Vidal tientallen scripts voor films en tv-series, onder meer voor "Caligula" (1979) en "Billy the Kid" (1989). Zijn roman "Myra Breckinridge" uit 1968 werd in 1970 verfilmd met onder meer Raquel Welch, Mae West en John Huston in de hoofdrollen.

Correspondentie met Timothy McVeigh

De schrijver, afkomstig uit een Democratische familie met een grootvader als senator, was ook een fervent politiek activist en criticus. Hij nam zelf tweemaal deel aan verkiezingen voor een publiek ambt. In 1960 deed hij een gooi naar het Congres door zich kandidaat te stellen als afgevaardigde namens de Democratische partij. In 1982 probeerde hij een zetel in de Senaat te verwerven. Telkens zonder succes.

Dat Vidal niet bang was voor enige controverse, bewees hij nogmaals in de jaren negentig door te corresponderen met Timothy McVeigh, op dat moment staatsvijand nummer één nadat hij in 1995 een gebouw van de federale overheid in Oklahoma City had opgeblazen. Daarbij waren 168 mensen om het leven gekomen.

Vidal concludeerde uit die correpondentie dat McVeigh's daad gezien moest worden als retributie voor de rol van de FBI in de slachtpartij in 1993 onder de Branch Davidians in Waco, Texas. (Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners