Amerikaanse A.M. Homes wint verrassend Women's Prize for Fiction

06/06/13 om 20:04 - Bijgewerkt om 20:04

Homes, die won met haar satire 'Vergeef ons', haalt daarmee de voormalige Orange Prize weg van voor de neus van favoriet Hilary Mantel.

De uitreiking van de meest prestigieuze literatuurprijs voor vrouwen werd dus geen sluitstuk van een waanzinnig jaar voor Mantel, die eind 2012 en in 2013 zowat alle belangrijke Britse prijzen in de wacht sleepte voor 'Het boek Henry'. Met Homes als verrassende winnaar mogen we anders ook best tevreden zijn. In 'Vergeef ons' (de originele titel luidt 'May we be forgiven') vertelt ze hoe historicus Harold Silver plots de verantwoordlijkheid krijgt over de kinderen van zijn ontspoorde broer, een broer op wie hij nochtans zijn hele leven al jaloers was geweest. Homes doet dat op een manier die wijd en zijd werd bejubeld of minstens werd bewonderd omwille van de durf die ze aan de dag legt.

Bejubeld genadeloos proza

"A.M. Homes kan moeilijk met een andere auteur worden vergeleken, niemand anders is tegelijk zo donker en grappig en elegant," klonk het bijvoorbeeld in The Observer. The Daily Telegraph vond dan weer dat "het scherpe, gedetailleerde proza van Homes wemelt van het vrije, ongekunstelde leven."

Ook in de Vlaamse pers werd 'Vergeef ons' erg gesmaakt. Humo beklaagde zich dat het boek te laat verscheen om de eindejaarslijstjes compleet te maken, in De Standaard werd het een grote Amerikaanse roman genoemd en Jan Stevens schreef in Focus Knack dat Homes in 'Vergeef ons' op magistrale wijze in de huid van haar hoofdpersonage kruipt.

Daar waren de juryleden van de Women's Prize for Fiction het helemaal mee eens. Juryvoorzitster Miranda Richardson roemde het boek omdat het perfect tegemoet komt aan de criteria van de prijs: originaliteit, toegankelijkheid en uitmuntendheid. Ze noemt 'Vergeef ons' "genadeloos maar groots" en "ontzettend fris en humoristisch - vol zwarte humor - en daarom onverwacht ook emotioneel raak."

A.M. Homes gaf naast Hilary Mantel ook Zadie Smith en Kate Atkinson het nakijken en is de vijfde Amerikaanse op rij die deze prijs binnenhaalt. Naast een goedgevuld glas Baileys - het likeurmerk werd eerder deze week nog aangekondigd als nieuwe sponsor van de prijs, in opvolging van telecombedrijf Orange - mag Homes ook 30.000 pond of ruim 35.000 euro mee naar huis nemen.

Jeroen Bert

Onze partners