Amazon opent echte boekwinkel

03/11/15 om 23:44 - Bijgewerkt om 23:43

De Amerikaanse onlinewinkel Amazon heeft zijn eerste échte boekwinkel geopend, in zijn thuisbasis Seattle in het noordwesten van de Verenigde Staten.

Amazon opent echte boekwinkel

Geen achterflappen, geen zijkanten, alleen covers van boeken zin geëtaleerd © Twitter

"Laat er geen verwarring over bestaan: dit zijn echte houten deuren die toegang bieden tot onze nieuwe winkel", verklaarde de vice-voorzitter van Amazon Books, Jennifer Cast.

De winkel is door en door Amerikaans: met houten rekken, zacht licht en comfortabele zetels waarin men rustig kan zitten lezen. Maar toch zijn er volgens kenners ook enkele typische Amazon-kenmerken, die de winkel doen verschillen van de onafhankelijke spelers. Zo gebeurt de selectie van het aanbod op basis van de scores die de onlineklanten aan boeken geven. Van elk exemplaar is de cover te zien, en niet de rug. Voor elk boek zijn ook lezerscommentaren beschikbaar.

'Uithangbord'

Critici vinden de zet van Amazon vooral ironisch, want de internetgigant heeft sinds 1994 met zijn goedkope prijzenpolitiek duizenden boekhandels in de Verenigde Staten tot sluiting gebracht. Het bedrijf is uitgegroeid tot de grootste onlinewinkel ter wereld, met naast boeken ook tal van andere producten, entertainment en internetdiensten voor particulieren en bedrijven. De boekwinkel in Seattle zou vooral moeten dienen als "uithangbord" voor Amazon. Niemand gelooft dat het bedrijf nu plots een keten van boekwinkels gaat opstarten.

(Belga/RR)

Onze partners