Amazon broedt niet alleen op nieuwe boekhandels

08/02/16 om 10:40 - Bijgewerkt om 11:04

Amazon zoekt al verkopers voor nieuwe boekhandels in Californië. Jeff Bezos van Amazon wil niet in zijn kaarten laten kijken maar vermoed wordt dat hij het hele winkelconcept - niet alleen van boeken dus - wil heruitvinden.

Amazon broedt niet alleen op nieuwe boekhandels

Jeff Bezos, baas van Amazon en hier met de Kindle in zijn hand, wil niet alleen boekhandels maar het hele winkelconcept herdenken. © belga

Het bericht vorige week dat Amazon van plan is om in de States tot 400 boekhandels neer te poten zorgde voor de nodige opschudding wereldwijd, tot op de beurzen. Ondertussen zou het om heel wat minder boekhandels gaan dan werd gefluisterd, maar dat Jeff Bezos, CEO van Amazon, op een revolutie in de winkelvoering aast, staat vast.

Amazonvacatures voor boekhandelaar

Blogger Re/Code maakt ondertussen bekend dat Amazon-veteraan Steve Kessel, vertrouweling van Bezos en de man achter e-reader Kindle, bezig is met de uitrol van nieuwe boekhandels in de States. Het zou echter niet om honderden boekhandels gaan, zoals eerst werd vermoed, maar in eerste instantie om hooguit een twaalftal. Er zijn ondertussen vacatures gespot van Amazon voor een vijftal boekhandelaarfuncties in Californië.

Dat Kessel zich bezig houdt met het opzetten van nieuwe boekhandels past echter in een veel ruimer plaatje, zo blijkt nu in de Amerikaanse pers. Het is geweten dat Bezos ervan droomt om via drones de Amazonpakjes bij de klant thuis te droppen. Ondertussen kwam hij ook al naar buiten met plannen voor volledig geautomatiseerde winkels waarbij de klanten na een product uit de rekken te hebben genomen gewoonweg naar buiten wandelen. Bij het verlaten van de winkel zouden de producten automatisch worden gescand en gaat het geld van de rekening van de klant die eerst een account heeft aangemaakt bij Amazon. Alleen wie een Amazonaccount heeft, kan daarbij de winkel in.

Twee Nederlandse Amazonwinkels

Ook in Nederland - aldus Boekblad - wordt met argusogen uitgekeken naar hetgeen Bezos allemaal in petto heeft. In Den Haag en Eindhoven zijn er al Amazonwinkels die echter nog geen boeken aan de man brengen. Amazon.nl slijt online dan weer alleen e-boeken.

Nog geen Amazon in België

In België tenslotte moet Amazon.be nog worden opgestart. Wel is het ondertussen mogelijk om via de Franse site van Amazon bestellingen te doen. Van Amazonboekhandels in Nederland - laat staan in België - is dus voorlopig geen sprake. Het Nederlandse Bol.com heeft ondertussen min of meer het rijk voor zich. Maar dat er Amazonwinkels komen met een heel andere winkelbeleving - ook bij ons - staat ondertussen wel vast.

Onze partners