Alleen Stieg Larsson haalt in Vlaanderen én Nederland top 10

De Millennium-trilogie van Stieg Larsson is het enige boek dat in Vlaanderen en Nederland bij de tien best verkochte boeken van 2010 hoort.

Dat blijkt uit de cijfers van Boek.be voor Vlaanderen en CPNB voor Nederland die deze week zijn vrijgegeven. In Vlaanderen verkochten alleen boeken van Piet Huysentruyt (SOS Piet 4), Stephenie Meyer (Morgenrood) en David van Reybrouck (Congo) beter dan de drie Larsson-delen. In Nederland moet de complete Millennium-trilogie uitsluitend Tatiana de Rosnay (Haar naam was Sarah) voor laten gaan.

Toch lijken de jaarlijsten in beide delen van het taalgebied meer op elkaar dan op het eerste gezicht lijkt – als het tenminste om vertaalde boeken gaat. Paolo Giordano (De eenzaamheid van de priemgetallen), Stephenie Meyer en Dan Brown (Het verloren symbool), die de algemene top 20 van Boek.be hebben gehaald, staan eveneens hoog in de Nederlandse top 100.

Ook de buitenlandse namen in de top 20 fictie en literaire non-fictie van Boek.be staan zonder uitzondering in de Nederlandse top 100. Naast Larsson, Giordano en Brown zijn dat Santa Montefiore, Isabel Allende, Elizabeth Gilbert, Jonathan Franzen, Karin Slaughter, Tatiana de Rosnay en Henning Mankell. In totaal gaat het om twaalf van de twintig titels.

Alleen onvertaalde boeken uit het andere landsdeel verkopen niet over de grens. Ook in 2010 weer. Piet Huysentruyt, Pieter Aspe, Tom Lanoye, Dimitri Verhulst, Merho of Hec Leemans – hun namen zijn niet terug te vinden in de Nederlandse top 100. Er is één uitzondering: ‘Congo’ van David Reybrouck, die in Nederland de 33e plaats haalde. Maar dat boek won dan ook belangrijke Nederlandse prijzen.

Andersom is het uiteraard niet anders. De bestverkopende oorspronkelijk Nederlands boeken zijn niet terug te vinden in de Vlaamse bestsellerlijsten: Frank van Berkum (Gezond slank met Dr. Frank), Paulien Cornelisse (Taal is zeg maar echt mijn ding), Simone van der Vlugt (Op klaarlichte dag) en Heleen van Royen (De gelukkige huisvrouw).

Interessant om te zien is dat de Vlaamse uitgeverijen alleen titels in de top 20 hebben geschreven door Vlaamse auteurs. Lannoo met vier keer Piet Huysentruyt en Standaard Uitgeverij met drie keer Merho, twee keer Pieter Aspe en twee keer Hec Leemans. Hetzelfde geldt voor deel top 20’s – met uitzondering van de oorspronkelijk Italiaanse Geronimo Stilton, die Baeckens Books in Vlaanderen uitgeeft.

Andersom heeft geen enkele Vlaamse uitgeverij een titel in de Nederlandse top 100. Al hebben twee uitgeverijen die sinds vorig jaar bij het Lannoo-concern horen ieder één titel in de top 100: Het Spectrum en De Boekerij. Gezien het marktaandeel van deze uitgeverijen in Nederland vertegenwoordigen is dat eigenlijk een magere score. Matthias Lannoo zal dat in 2011 beter willen zien.

Maarten Dessing

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content