Alain Finkielkraut niet zonder slag of stoot in de Académie Française

© Belga

Eindelijk is het zover. De Franse essayist en filosoof Alain Finkielkraut (°1949) is opgenomen in de Académie Française, het pantheon van de Franse literatoren.

De opname van de Franse filosoof Alain Finkielkraut (in de plaats van de in 2012 op 99-jarige leeftijd gestorven halve Belg Félicien Marceau, tevens Goncourtprijswinnaar) is eindelijk een feit. Eindelijk, ja, want in de Académie was er nogal wat tegenstand tegen het literaire zaligspreken van Finkielkraut. In de Académie, die nochtans zelf geen schoolvoorbeeld van links gedachtegoed is, wordt Finkielkraut eerder als een reactionair dan een conservatief beschouwd. Een anoniem gebleven lid van de Académie had zijn afkeer van Finkielkrauts opname gerechtvaardigd met de uitspraak: ‘We willen toch Le Pen niet in de onsterfelijkheid verheffen.’

Bijna alleen verdedigd

Finkielkraut is weliswaar al op 10 april als lid in de Académie opgenomen, maar pas nu lekt er wat meer uit over de strijd die tussen voor- en tegenstanders van de gevestigde Académie-leden heeft gewoed. Openlijk werd Finkielkraut bijna alleen verdedigd door de Ruslandexperte Hélène Carrère d’Encausse, historica en secretaresse van het genootschap, en Jean d’Ormesson, die onder het hoofdredacteurschap van Louis Pauwels in de jaren zeventig een rechtse reputatie had als columnist van ‘Le Figaro’.

Het zal dus wel geen toeval zijn dat ‘Le Figaro’ van alle kranten misschien wel het best geïnformeerd was over de controverse om Finkielkraut. Het dagblad had het over ‘een koude oorlog onder de koepel’. Het debat over het lidmaatschap van Finkielkraut baarde zoveel opzien omdat het aanvankelijk onvoorstelbaar werd geacht dat over een kandidaat van zo’n kaliber onenigheid onder de leden van de Académie kon bestaan. De verkiezing van Finkielkraut gebeurde weliswaar niet met een overweldigende meerderheid, maar anderzijds was er ook geen tweede ronde nodig. Jean d’Ormesson, bijgenaam Jean d’O, had er overigens mee gedreigd dat hij geen voet meer in de Académie zou zetten als Finkielkraut niet verkozen werd.

Conservatief vormingsideaal

Alain Finkielkraut is pleitbezorger van een conservatief vormingsideaal, bekritiseert de uitwassen van het internet, bestrijdt het culturele consumentisme en staat sceptisch tegenover zowel het politieke populisme als tegenover het cultuurrelativerend multiculturalisme.

Het kersverse lid van de Académie Française is de zoon van een joodse lederwarenhandelaar uit Polen die Auschwitz overleefde. Finkielkraut baarde in 1987 opzien met zijn essay ‘La Défaite de la Pensée’ en publiceerde recent ‘L’Identité malheureuse’ (2013), waarin hij tracht te bewijzen dat ‘on peut éviter le politiquement correct sans tomber dans le politiquement abject’.

Piet de Moor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content