Ahmed Rushdie mag van Facebook weer Salman heten

Salman Rusdie had een minder leuke ervaring met Facebook. Het sociale netwerk schudde zijn identiteit door elkaar.

De eerste ingreep van Facebook was de radicaalste. Het sociale netwerk deactiveerde Rushdie’s profiel omdat het eraan twijfelde dat achter de gebruikersnaam Salman Rushdie werkelijk de naam van de beroemde schrijver schuilging. Om aan die twijfel een einde te maken bezorgde Salman Rushdie – want het ging wel degelijk om de schrijver – een kopie van zijn paspoort aan Facebook. Op dat document staat de schrijver echter met zijn twee voornamen als Ahmed Salman Rushdie geregistreerd.

Het sociale netwerk reactiveerde het account van Rushdie, die echter constateerde dat hij op facebook nu niet langer Salman Rushdie heette, maar Ahmed Rushdie. Onder die exclusief eerste voornaam is de schrijver echter volslagen onbekend. De auteur wendde zich nog een keer tot Facebook met het verzoek zijn oude voornaam Salman weer in te voegen, maar dat was tevergeefs.

Daarop twitterde de schrijver van ‘De duivelsverzen’ en ‘Middernachtskinderen’: ‘Ze hebben mijn Facebookpagina als Ahmed Rushdie gereactiveerd, hoewel de hele wereld me als Salman kent, de idioten!’

Vervolgens tikte Salman Rushdie een hele reeks bekende schrijversnamen in en vroeg zich af wat er zou gebeuren als F. Scott Fitzgerald een account bij Facebook gehad zou hebben. Zou hij daar dan voortaan Francis Fitzgerald geheten hebben? En nu had de Rushdie de smaak te pakken. Stel je voor dat Facebook telkens de tweede voornaam van de bekende schrijvers zou schrappen en de ‘MiddleNameUsers’ zou dwingen voor hun eerste naam te kiezen, dan zou Virgina Woolf op Facebook voortaan Adeline Woolf heten, Charles Bukowski zou in de toekomst Henry Bukowksi zijn en Bruce Chatwin zou met Charles Chatwin vrede moeten nemen.

Na de scheldpartij van Rushdie bekende Facebook schuld. De schrijver mocht met voornaam weer Salman heten. Rushdie kraaide Victory: ‘Facebook heeft geplooid! Ik ben weer Salman Rushdie! Ik voel me zo veel beter. Een identiteitscrisis op mijn leeftijd is niet om te lachen. Dank je, twitter!’

Piet de Moor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content