Agatha Christie en de geheimen van Enigma

Had Agatha Christie in Bletchley Park, het ultrageheime decoderingscentrum van de Britten tijdens de Tweede Wereldoorlog, een spion rondlopen? De Geheime Dienst, MI5, heeft haar er in elk geval van verdacht.

Christie is vooral bekend van haar detectives rond speurder Hercule Poirot. Maar ze schreef ook poëzie, reisverhalen, min of meer autobiografische romans. En, ongewoon voor haar, romans die inspelen op de actualiteit van toen: Rusland na de revolutie, de gebeurtenissen in Ierland. Later zelfs over een atoomgeleerde die naar de Sovjets overloopt tijdens de Koude Oorlog (‘Destination Unknown’).

Nog zo’n ongewone Christie: ‘Passenger to Frankfurt’. Dat verscheen in 1970 ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag. Een thriller over neonazi’s, drugsmokkel, internationale financies. Een andere roman, ‘N or M’, verscheen in 1941 en gaat over de aanwezigheid van Duitse spionnen in Engeland. Een vrees die toen leefde bij de Britten.

Er ging bij de chefs van MI5 een alarmbelletje rinkelen toen ze te weten kwamen dat een van de personages in de spionagethriller ‘N or M’ de naam Major Bletchley had meegekregen. Hij was een vriend van Tommy en Tuppence Beresford, twee minder bekende fictieve detectives die Christie vroeger had laten optreden in een paar verhalen.

In Bletchley Park, nu een museum, werkte de Government Code and Cypher School in het grootste geheim met de Enigma-machine aan het ontcijferen van de radioberichten van Duitse onderzeeërs en redde op die manier duizenden mensenlevens. MI5 vroeg zich af of Christie misschien op de hoogte was van de activiteiten daar. Niet alleen omdat ze de naam Bletchley in haar boek gebruikte.

De beroemde detectiveschrijfster bleek ook een goede vriend te hebben die in het park werkte: Dilly Knox. Hij was een van de meest begaafde codebreakers in Bletchley en overleed in 1943 aan kanker. MI5 zocht contact met hem, zo vertelt Michael Smith in het pas verschenen ‘The Codebreakers of Station X’. Knox moest zo discreet mogelijk bij Agatha Christie polsen waarom ze de majoor nu precies de naam Bletchley had gegeven.

Bij tea and scones kwam het ontnuchterend antwoord: Christie had op weg met de trein van Oxford naar Londen vastgezeten in een plaats die Bletchley heette. En een beetje uit balorigheid had ze de majoor dan maar zo genoemd, aldus de Britse krant The Guardian. MI5 was opgelucht.

Fred Braeckman

Michael Smith – The Codebreakers of Station X

Shire Publications Ltd

Aantal pagina’s: 256

Prijs: 15,99 euro

ISBN 978 0 747 81215 9

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content