Aftellen naar nieuw werk van Julian Barnes, Donna Tartt en Hilary Mantel

Julian Barnes kwam gisteren tijdens een Amsterdams blitzbezoek praten over zijn nieuwe roman 'Het tumult van de tijd'. © Reuters

De drie literaire reuzen lichten een tipje van de sluier op over langverwachte, spraakmakende nieuwe romans die de volgende maanden zullen verschijnen.

Van Julian Barnes kregen we de voorbije jaren zowat elk jaar nieuw werk voorgeschoteld. In 2011 won hij voor ‘Alsof het voorbij is’ nog de Man Booker Prize, vorig jaar bracht hij de essaybundel ‘Uit het raam’ uit en volgende week verschijnt ‘Levels of Life’. Barnes dissecteert al jaren de Britse geest en zeden, maar doet dat in deze mengeling van fictie, essay en memoires persoonlijker dan ooit.

In het slot van ‘Levels of Life’ probeert Julian Barnes zijn verdriet om het verlies van zijn vrouw Pat Kavanagh te bezweren. Zij overleed in 2008 aan kanker. Alsof dat nog niet genoeg is voor een aangrijpend en confronterend verhaal, zou Barnes volgens The Daily Telegraph en The Independent, die het boek al konden lezen, ook nog stevig inbeuken op vrienden en kennissen omdat zij gesprekken over z’n vrouw uit de weg gingen. Barnes zou zelfs even aan zelfmoord hebben gedacht. Qua teaser kan dat tellen.

Geduld beloond

Fans van het werk van Donna Tartt kunnen maar best veel geduld hebben. De schrijfster van ‘De verborgen geschiedenis’ en ‘De kleine vriend’ neemt rustig de tijd om haar lijvige boeken neer te pennen. Tussen haar debuut uit 1992 en de moeilijke tweede uit 2002 lag een vol decennium. Het schrijven van nummer drie zou vlotter verlopen, met wat meer schrijfkilometers in de vingers. Niet dus. In oktober 2013 wordt ‘The Goldfinch’ verwacht, méér dan tien jaar na ‘De kleine vriend’.

Vorige week werd het lange wachten door Tartts publiek een klein beetje beloond met een preview van de cover van ‘The Goldfinch’ en een bondige schets van het verhaal op het literaire platform Bookish: “Theo Decker, een kleine jongen uit New York City, overleeft op miraculeuze wijze een ongeluk waarbij zijn moeder het leven laat. Hij blijft alleen achter, nadat zijn vader hem in de steek laat, maar wordt in huis genomen door het gezin van een vriend. Hij probeert de zin van zijn nieuwe leven te ontdekken. In de daaropvolgende jaren geraakt hij in de ban van een van de weinige overgebleven bezittingen van zijn moeder: een klein, mysterieus schilderij, dat Theo naar de artistieke onderbuik van New York leidt.”

Prijzenronde

Over Hilary Mantel hebben we het de laatste tijd wel al genoeg gehad, niet? En toch weten we van geen ophouden. Dat is natuurlijk helemaal de schuld van Mantel zelf. Gisteravond mocht ze met de Bodley Medal op het Oxford Literary festival immers nog maar eens een prijs in ontvangst nemen. En daar werd ze zo vrolijk van dat ze tijdens haar speech het begin en het einde van het derde deel van haar geprezen Cromwell-trilogie prijs gaf. Een echte primeur, want aan de opvolger van ‘Het boek Henry’ wordt nog volop geschreven en een publicatiedatum is nog niet bekend.
‘Mirror and the Light’, zoals deel 3 zal heten, zal beginnen waar ‘Het boek Henry’ eindigde, op het schavot, vlak nadat Anne Boleyn is onthoofd.

Mantel gaf zelfs de (voorlopige) openingszin mee: “Once the Queen has been five minutes dead he walks away.” Eindigen zal de trilogie dan weer doen met een scène die het begin van ‘Wolf Hall’ weerspiegelt, waarin Cromwell als oude man bloedend en stervend op de grond ligt. Het einde van Cromwells leven wordt zoals verwacht ook het einde van de trilogie.

Jeroen Bert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content