Advocaat Harper Lee weerlegt insinuaties over plotse publicatie tweede roman

Harper Lee, schrijfster van 'To kill a mockingbird', overleed op 89-jarige leeftijd. © AFP

Dat de 88-jarige Amerikaanse schrijfster Harper Lee van de cultklassieker ‘To kill a mockingbird’ in juli 2015 plots met een tweede roman op de proppen komt, deed de wenkbrauwen fronsen. Haar advocaat wil alle twijfels de kop indrukken.

‘Go set a watchman’ heet de tweede roman die in juli 2015 bij Harper Collins uitkomt. Niemand dacht dat er nog een tweede boek van de nu 88-jarige Amerikaanse schrijfster in de laden lag. Iedereen ging er van uit dat ze de auteur van dat ene boek ‘To kill a mockingbird’, haar legendarische roman uit 1960, zou blijven. Quod non dus.

Kladversie?

Vrij vlug begonnen er echter twijfels te rijzen over de authenticiteit van die tweede roman. Een biograaf van de schrijfster suggereerde dat de ‘nieuwe’ roman een doorslagje van haar eerste cultroman zou zijn, een soort van kladversie dus. Een vriendin liet uitschijnen dat Harper Lee zelf geen inspraak in de publicatie van deze tweede roman zou hebben gehad en dat de auteur nooit tegenover haar van een mogelijke tweede roman gewag had gemaakt.

De advocaat van Harper Lee, die het nieuws van haar tweede roman verspreidde, drukt nu in The New York Times alle mogelijke insinuaties de kop in en roept op om de schrijfster aub te laten genieten van het verschijnen van deze onverwachte, tweede roman: “Ze is een erg sterke, onafhankelijk en wijze vrouw die zou moeten genieten van de herontdekking van haar verloren gewaande roman. Nu is ze helaas gedwongen haar geloofwaardigheid en besluitvaardigheid te verdedigen.”

Gouden jubileumeditie

‘To kill a mockingbird’ werd in het Nederlands vertaald als ‘Spaar de spotvogel’ en kreeg een jubileumeditie in 2010 bij De Bezige Bij met een inleiding door Kristien Hemmerechts. De roman doet het verhaal van de advocaat Atticus Finch, die de zwarte Tom Robinson verdedigt wanneer hij er onterecht van wordt beschuldigd een blank meisje te hebben verkracht. Harper Lee weet met veel zin voor humor, door de ogen van haar jonge, opgroeiende verteller, gevoelige morele en maatschappelijke kwesties aan te brengen zonder dat er een vermanend vingertje wordt opgestoken, aldus Knack.be-medewerker Jeroen Bert naar aanleiding van het gouden jubileum van deze klassieker destijds.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content