Adriaan de Roover krijgt gedichtenmuur in Antwerpen

Vandaag in het boekenjournaal: Adriaan de Roover krijgt een gedichtenmuur in Antwerpen, veel stripnieuws en het Felix Poetry Festival.

Gedichtenmuur voor Adriaan de Roover

Vandaag starten op het Antwerpse Linkeroever de werken aan een gedichtenmuur, ter ere van dichter Adriaan de Roover. De schrijver mocht het gedicht zelf kiezen, en koos voor ‘mijn stad’, een gedicht van hem dat ook verwijzingen naar zijn geboorteplaats op Linkeroever bevat. De gedichtenmuur wordt onthuld op 22 april.

Aanleiding voor de gedichtenmuur is het kunst- en buurtfestival BLOK-BLOC, in en rond de flatgebouwen van Europark. Stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen nodigde alle buurtbewoners uit om zelf een gedicht te schrijven, met als titel ‘mijn stad’. Alle ingestuurde gedichten worden tijdens het festival opgehangen in de voetgangerstunnel, die onder de Schelde de twee stadsdelen met elkaar verbindt.

Deze zomer zal de stadsdichter samen met Jongeren Stadsdichter Yoni Sel een antwoord dichten op het gedicht van Adriaan de Roover. Dat komt dan op de rechteroever, op deze manier willen de schrijvers de afstand tussen de rivier overbruggen.

Het is de eerste keer dat iemand die nog leeft een gedichtenmuur krijgt in Antwerpen. Eerder werden er al dergelijke muren gemaakt voor Wannes Van de Velde, Gust Gils en Jan Van Nijlen.

Vlaming Brecht Evens genomineerd voor grootste stripprijs ter wereld

De Vlaamse stripauteur Brecht Evens is genomineerd voor een Eisner award, de hoogste onderscheiding in de wereld van stripverhalen, cartoons en graphic novels. Met ‘The Wrong Place’, de Engesle vertaling van ‘Ergens waar je niet wil zijn’, maakt Evens kans in de categorie ‘Best painter/multimedia artist (interior art)’. De winnaars worden in juli bekend gemaakt.

150.000 euro werkbeurzen voor Vlaamse stripauteurs

Het Vlaams Fonds voor de Letteren kent in 2011 bijna 150.000 euro werkbeurzen toe aan Vlaamse stripauteurs. Met zo’n beurs kan een stripauteur tijd vrijmaken om een bijzonder stripproject te realiseren. Dertig auteurs dienden een aanvraag in om in 2011 zo’n beurs te krijgen, 20 kregen er ook effectief een toegekend. Een werkbeurs bedraagt gemiddeld 4.440 euro.

Het gaat goed met de Vlaamse strip. Meer en meer graphic novels worden vertaald, en zoals u hierboven al kon lezen is Brecht Evens genomineerd voor een van de grootste stripprijzen ter wereld. Het Vlaams Fonds voor de Letteren zegt het belang van graphic novels in te zien en het dus ook actief te steunen.

Tom Pintens en Tim Vanhamel op Felix Poetry Festival

De eerste namen zijn bekend voor het Felix Poetry Festival, dat op 15 en 16 juni plaats vindt in Antwerpen. Bekende namen Tom Pintens en Tim Vanhamel zullen de publiekstrekkers zijn.

De eerste dag van het festival, woensdag 15 juni, staat in het teken van vrouwen in de poëzie, met als hamvraag: Is poëzie een mannenzaak, of staan vrouwen hun mannetje? Die dag komen Vlaams theatermaker Bart Meuleman, Britse poëet Laura Dockrill, Nederlandse poëzie-jukebox Ellen Deckwitz, Britse zangeres Zena Edwards en Thé Lau.

Donderdag gaat het festival op zoek naar de mix tussen poëzie en muziek. Met F. Starik, de Amsterdamse stadsdichter, de Chinese poëet Yan Jun, Italiaanse dichter Giampiero Neri, Tom Pintens en Tim Vanhamel.

Tentoonstelling over ‘Bunny Suicides’ in Kruishoutem

Het Europees Cartoon Centrum in Kruishoutem organiseert een tentoonstelling over de controversiële reeks ‘Bunny Suicides’ van Andy Riley. De cartoons over konijntjes die op de origineelste manieren zelfmoord plegen (door bijvoorbeeld tussen een messenwinkel en een magnetenwinkel te gaan staan) zijn wereldberoemd. In de Verenigde Staten en in Azië zijn al verschillende protestacties georganiseerd tegen de boeken, maar in verkoop kennen ze een ongelooflijk succes.

De tentoonstelling in Krishoutem loopt van 17 april tot en met 3 juli.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content