Adresgegevens Charlotte Roche en Günter Wallraff te grabbel

14/05/12 om 15:00 - Bijgewerkt om 15:00

Duitse adresgegevens van Günter Wallraff, Charlotte Roche, Daniel Kehlmann, Martin Walser en 6000 andere kunstenaars werden door Anonymous gehackt én gepubliceerd.

Adresgegevens Charlotte Roche en Günter Wallraff te grabbel

Vorige week deden een groot aantal Duitse kunstenaars, schrijvers en intellectuelen in het weekblad 'Die Zeit' een oproep om hun auteursrechten en dus hun bron van inkomsten te verdedigen. Ze vinden dat die rechten in het internet te vaak worden geschonden. Maar de tegenstanders van het copyright gingen meteen tot de aanval over.

Op een file-sharing site worden de ondertekenaars, inmiddels 6000 man sterk, nu 'blootgesteld' door de Anonymousgroep. De ondertekenaars van het appel staan op een zwarte lijst die door de Anonymous in het internet is geplaatst. Dit betekent dat de namen, adressen, telefoon- en faxnummers en ook de e-mailadressen van de kunstenaars voor iedereen te grabbel liggen. Charlotte Roche, Daniel Kehlmann, Martin Walser, Julia Franck, Karen Duve en Uwe Timm zijn nu allemaal het slachtoffer van de agressieve Anonymous-groep die blijkbaar de bedoeling heeft om mensen die de lijst nog niet ondertekenden te intimideren en ervan te weerhouden dit alsnog te doen.

Matthias Landwehr, de initiatiefnemer van de oproep, meent in de 'Frankfurter Allgemeine' van vandaag dat de Anonymous de ondertekenaars bedreigen met een actie zoals men die alleen in totalitaire staten kent: 'Dat kunstenaars door zogenaamde vrijheidshelden bedreigd worden is een nieuwe dimensie.'

De ondertekenaars van het appel wijzen erop dat hun gegevens niet bij de initiatiefnemers zelf gestolen kunnen zijn, omdat de hackers blijkbaar informatie hebben gejat waarover die initiatiefnemers zelf niet beschikken. Ook de gegevens van de onthullingsjournalist Günter Wallraff, die er alle belang bij heeft niet voor iedereen identificeerbaar te zijn, duiken op in de zwarte lijst.

De voorstanders van het auteursrecht worden door de Anonymous aan de kaak gesteld met een ondubbelzinnig 'fuck your copyright blah blah blah'. De Anonymous dreigen ermee dat ze de ondertekenaars in de toekomst zullen blijven vervolgen.
Eerder al waren Duitse thrillerauteurs die voor het copyright opkwamen door de Anonymousgroep geïntimideerd. Ze kregen haatmails te slikken en werden persoonlijk bedreigd. Hun websites werden platgelegd. Daarover bericht het weekblad 'Der Spiegel' (Im Shitstorm) in zijn editie van deze week.

De ondertekenaars die het copyright verdedigen beschuldigen Anonymous ervan dat ze lafaards zijn die vanuit het digitale donker met virtuele stenen gooien. De geviseerde thrillerschrijvers vrezen dat praktijken van lynchjustitie via het internet alleen maar zullen toenemen.

De Anonymousgroep op zijn beurt prijst zichzelf omdat hij zijn doel heeft bereikt. 'Tango down' is de slogan waarmee hij zijn zege viert. De leuze zelf is afkomstig van het gelijknamige videospel waar het uiteraard om het neerleggen van de vijand gaat.

Het copyright, dat ook de bron van inkomsten is van diegenen die het verdedigen, ligt in Duitsland steeds meer onder vuur sedert het succes van de Piratenpartij, die politiek via het internet bedrijft en die niet direct als een vriend van de auteursrechten bekend staat.

Piet de Moor


Onze partners