Academie-prijs voor Leo Vroman

07/07/10 om 18:26 - Bijgewerkt om 18:26

De 95-jarige dichter-wetenschapper ontvangt de vijfjaarlijkse Academieprijs voor zijn dichtbundel 'Soms is alles eeuwig'.

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) heeft haar vijfjaarlijkse prijs voor de poëzie (6.250 euro) toegekend aan Leo Vroman voor zijn bundel 'Soms is alles eeuwig' (2009). De 95-jarige Vroman heeft recht van spreken en als wetenschapper-bioloog verwerkt hij graag de quasi-eeuwige tijdloosheid van cellulaire systemen in zijn poëzie.

In het juryverslag wordt er gewag gemaakt van Vromans 'pantheïstische' benadering die 'speculeert op het troostend effect van het Systeem'. Wie houdt van neoklassieke no nonsense-poëzie is bij Vroman aan het juiste adres. De Vlaamse systeemdichter en wetenschapper Paul Bogaert is zowat zijn geestelijke zoon en ontving onlangs de Herman De Coninck-poëzieprijs met 'De slalom soft'. Poëziekenners appreciëren blijkbaar de manier waarop exacte wetenschappers het systemische denken poëtiseren.

De uitreiking van de prijs heeft plaats in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde te Gent op woensdag 20 oktober 2010. Leo Vroman is de tweede laureaat van de vijfjaarlijkse prijs voor poëzie van de KANTL. De eerste prijs voor poëzie ging naar Gerrit Kouwenaar in 2005.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners