A.H.J. Dautzenberg en de poëzie van haatmails

De Nederlandse auteur Dautzenberg doet zich eens te meer opmerken en ook Britse boekhandels sneuvelen bij bosjes.

Dautzenberg maakt bloemlezing van haatmails

De Nederlandse schrijver A.H.J. Dautzenberg heeft een bloemlezing samengesteld van de haatmails die hij ontving nadat hij vorig jaar lid werd van pedofielenvereniging Martijn. De vereniging wil seksuele relaties tussen volwassene en kind bespreekbaar maken. Naar eigen zeggen werd hij lid als protest tegen de heksenjacht op pedofielen. Hij is de mening toegedaan dat open dialoog meer oplevert dan het opblazen van alle bruggen. De controversiële auteur hoopt met zijn haatmailbundel ‘Smerig gezwel wat je bent’ lezers aan te sporen om geld te doneren zodat Martijn een advocaat kan bepalen. De vereniging moet op 7 maart immers voor de rechtbank verschijnen vanwege ‘verstoring van openbare orde en goede zeden’. Dautzenberg heeft de readymades voorzien van een poëtische regelval. Of de auteur de haatmails ook echt heeft ontvangen, is niet duidelijk. Dautzenberg staat immers bekend om zijn mystificaties. En zegt Dautzenberg zelf: “Bedreigingen naar aanleiding van deze bloemlezing zijn niet nodig. Er komt geen vervolgbundel.” ‘Smerig gezwel wat je bent’ kan u hier gratis downloaden.

Steeds minder boekenwinkels in Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk is het aantal boekenwinkels vorig jaar fors gedaald, aldus Boekblad. In totaal sloten 72 boekenwinkels de deuren, onder andere het stoffige boekenwinkeltje uit de film ‘Notting Hill’, terwijl er maar 57 nieuwe bijkwamen. Volgens PwC-retail specialist Mike Jervis zijn veel boekenwinkels in de problemen gekomen omdat ze te groot behuisd zijn en onnodig hoge lasten hebben. Ze zijn in goede tijden langlopende verplichtingen aangegaan die ze nu niet meer kunnen volhouden. Ook de verschuiving van de verkoop naar het internet speelt een grote rol, zo Jervis. De Booksellers Association, de Britse bond voor boekverkopers, vraagt de gemeenten actie te ondernemen om de boekenwinkels in de straat te houden, bijvoorbeeld door de tarieven voor boekverkopers te verlagen. “Wanneer boekverkopers minder belastingen en leges moeten betalen, kan dat hen helpen om gelijke tred te houden met de internetverkopers”, besluit de directeur van de Booksellers Association.

(Bron: Boekblad)

Kennismaken met José Saramago in HETPALEIS

Op dinsdag 28 februari geeft Harrie Lemmens, de Nederlandse vertaler van verschillende boeken van José Saramago, een boeiende inkijk in het leven en het werk van de Portugese auteur van ‘De stad der zienden’. De lezing wordt georganiseerd door deBuren naar aanleiding Stefan Percevals theaterbewerking van ‘De tocht van de Olifant’ en vindt plaats in het Antwerpse HETPALEIS. José Saramago (1922-2010) was een van de belangrijkste Portugese hedendaagse schrijvers en won in 1998 de Nobelprijs voor de Literatuur. Het grootste deel van zijn leven speelt zich af in Lissabon, waar de jonge Saramago al snel in een drukkerij en in de krantenwereld terechtkomt. In 1944 verschijnt zijn eerste boek, ‘Het land van de zonde’. Het politiek engagement van de schrijver is overigens heel groot en dat laat zich merken in al zijn werk. In Portugal raakt hij bekend als gehard communist en genadeloze criticus. Na succes in eigen land breekt Saramago in 1981 internationaal door met ‘Memoriaal van het klooster’. Vanwege zijn kritiek op de Portugese kerk besluit hij in 1992 op vrijwillige ballingschap te gaan op het eiland Lanzarote. Praktische informatie vindt u hier.

Marjolein Lambrechts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content