A.F.Th.van der Heijden wil zoon Tonio verder laten leven

27/05/13 om 11:31 - Bijgewerkt om 11:31

In zijn eerste publieke optreden na het dodelijke ongeval van zijn zoon Tonio, maakte Van der Heijden op tv bekend dat hij een vervolg op zijn requiemroman 'Tonio' wil maken.

Vrijdagavond 24 mei - exact drie jaar na de dood van zijn 21-jarige zoon Tonio -vertelde de Nederlandse schrijver A.F.Th. van der Heijden in het tv-programma 'College Tour' op Nederland 3 dat hij zinnens is om een vervolg te schrijven op 'Tonio' (2011).

Voor een driehonderdtal studenten sprak Van der Heijden voor het eerst openlijk over het verdriet om zijn verongelukte zoon Tonio en de (literaire) verwerking ervan. 'Tonio', de roman over zijn overleden zoon, werd verleden jaar nog bekroond met de Libris Literatuur Prijs. Van der Heijden zei nu dat hij een sequel op 'Tonio' ging schrijven waarin hij het afgebroken leven van zijn zoon verder zou willen zetten.

Hij gebruikte daarvoor het beeld van de Orpheus-mythe:" Ik construeer het als een 'metroroman' verwijzend naar de Orpheus-mythe, waarin ik over de plankieren in de tunnels van de Noord-Zuidlijn loop en Tonio achter mij door de modder fietst. We hebben een gesprek. Ik mag niet omkijken."

Monumentaal megalomaan

Van der Heijden staat bekend om zijn feuilletonromans maar het is toch verrassend dat hij nu van plan zou zijn om ook aan 'Tonio' een vervolg te breien. Komende donderdag ontvangt Van der Heijden de PC Hooft-prijs voor zijn oeuvre. Diezelfde dag verschijnt zijn nieuwe roman 'Helleveeg', een zoveelste bouwsteen van zijn monumentale - sommigen zeggen megalomane- 'Tandeloze tijd'-cyclus.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners