75e boekenbeurs zet in op innovatie

06/10/11 om 16:30 - Bijgewerkt om 16:30

De Antwerpse Boekenbeurs is dit jaar aan zijn 75e editie toe en focust op de (digitale) vernieuwing in het boekenvak.

Het 75-jarige jubileum wordt gevierd met een overzichtstentoonstelling in het Antwerpse Letterenhuis. De Boekenbeurs zelf zet in op innovatie, met een e-paviljoen en zelfs eigen apps voor de smartphone.

Bij de officiële voorstelling van deze jubileumeditie van de Boekenbeurs was er vanochtend buitengewone aandacht voor de geschiedenis van het evenement. Al loopt de telling wat mank. De eerste Antwerpse Boekenbeurs ging immers door in 1932, maar enkele hiaten in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog en de late jaren '50 zorgen ervoor dat de teller pas dit jaar officieel op75 staat. Een verjaardag die organisator Boek.be alleszins in stijl wil vieren. Het Letterenhuis ging aan de slag met archiefmateriaal uit de collecties van uitgevers en particulieren, om zo de geschiedenis van de boekenhoogmis aanschouwelijk te maken. Als toeschouwer kijk je vreemd op van de evolutie die de beurs in zijn 80-jarige geschiedenis doormaakte. Wie zou bij de huidige massataferelen ter hoogte van de Antwerp Expo nog kunnen bevroeden dat de beurs ooit begon als een boekententoonstelling, waar kopen zelfs niet mogelijk was?


Boekenbal De beurs zelf trapt op 30 oktober af met een straatparade, die vertrekt aan het Letterenhuis en onder leiding van stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen koers zet naar Antwerp Expo. Voor de mensen uit het boekenvak is er die avond een heus Boekenbal voorzien, naar het model van het gelijknamige -gepatenteerde- bal in Amsterdam. Op 31 oktober gaat de beurs dan open voor het grote publiek.

800 auteurs Zoals elk jaar kan de organisatie bogen op enkele grote namen. Zo passeert de populaire Brits- Argentijse bestsellerschrijfster Santa Montefiore op 5 november. De organisatie zet ook in op de graphic novel, met bezoek van de Amerikanen Craig Thompson (Blankets, Habibi) en Jeff Smith. Ook Grzegorz Rosinski, bekend van de Thorgal- reeks maakt zijn opwachting.

Ook dit jaar zijn er weer enkele themadagen: zo draait op 1 november alles om 'Leven in balans' en op 5 november om 'Hete Hangijzers' zoals daar zijn: de Arabische Lente, de nasleep van 9/11, de toekomst van België en ecologie. Tussendoor organiseren de Madammen van Radio 2 op 4 november een Madammendag. Voor de jongste bezoekers komen de personages uit het Sprookjesbos van de Efteling de beurs op stelten zetten.

Uiteraard blijft het daar niet bij. De Boekenbeurs grossiert als vanouds in superlatieven. Verwacht wordt dat zo'n 800 auteurs een doortocht zullen maken in Antwerpen, samen goed voor 240 optredens, lezingen en interviews. Een honderdtal uitgevers en boekhandelaars vat post, samen goed voor 60.000 titels. Het bezoekersaantal wordt geschat op 175.000.

Innovaties Aan het comfort van die bezoekers wordt dit jaar onder andere gedacht door de invoering van een druktemeter, een kalendertje dat aangeeft wanneer het in de Antwerp Expo gezellig grasduinen (groen) dan wel koppenlopen (oranje) is. "Op die manier willen we overrompeling, zoals op de laatste dag van de vorige editie, vermijden," klinkt het bij Boek.be-voorzitter Geert Joris. NMBS en De Lijn doen dan weer extra inspanningen om de bezoekers zo soepel mogelijk ter Beurs te krijgen.

Anno 2011 is een boek al lang niet meer louter een papieren hebbeding. Daarom pakt de organisatie uit met een e-paviljoen, waar de bezoeker kennis kan maken met de verschillende e-readers, tablets en ander digitaal fraais. Uiteraard is het ook een mooie gelegenheid voor de Vlaamse uitgevers om hun digitale projecten in de spotlights te zetten.

Daarnaast is de belangrijkste Boekenbeurs-info in een speciale app gegoten voor iPhone en Android. Voor wie het liever old skool heeft, is er uiteraard nog steeds de papieren Boekenbeursgids, in samenwerking met Knack Focus.

Knack Focus tekent op 3 november present voor de Knack-Focusdag (met o.a beroepsfrancofiel Bart Van Loo, striptekenaar Pieter De Poortere en oud-VRT-hoofrdacteur Jos Bouveroux) en verzorgt elke dag tussen 15 en 16 uur het Uur van de Literatuur, met doortochten van onder anderen Herman Brusselmans, Paul Claes en Kader Abdolah.

Michiel Leen

Boekenbeurs 2011

31 oktober tot 11 november

Dagelijks van 10 tot 18 uur

Nocturnes op 3 en 11 november, tot 22 uur

Antwerp Expo

Lees meer over:

Onze partners