73 % van de verkochte e-boeken is literatuur

27/04/15 om 15:52 - Bijgewerkt om 15:52

De Vlaamse verkoop van het e-boek breekt met nog geen 4 % van de totale boekenomzet zeker geen potten, maar opvallend is wel dat bijna drie kwart van de omgezette e-boeken tot het literaire genre behoort.

73 % van de verkochte e-boeken is literatuur

© .

"De doorbraak van het e-boek in Vlaanderen is nog niet echt op gang gekomen", aldus Jef Maes van Boek.be, de overkoepelende organisatie van het boekenvak. En die uitspraak is een eufemisme want onlangs hebben de Vlaamse bibliotheken hun proefproject voor het uitlenen van e-boeken stopgezet wegens te weinig interesse.

Verkoop e-boek blijft marginaal

Jef Maes monitort voor Boek.be de nieuwste ontwikkelingen in de boekensector en zette voor de laatste 5 kwartalen de verkoopcijfers van de e-boeken in Vlaanderen op een rijtje. En wat blijkt? De verkoop ervan blijft marginaal met amper 2,80 % van de totale verkoop van boeken in het afgelopen jaar (de laatste vier kwartalen dus). Ook al moet er bijgezegd worden dat in het eerste kwartaal van 2015 er 3,77 % e-boeken werden omgezet en de verkoop dus blijkbaar voorzichtig stijgt.

Literaire fictie boven in het e-boek

Paradoxaal genoeg steeg het aantal e-boektoestellen. In het eerste kwartaal van 2015 waren er in Vlaanderen 241.000 e-readers en 3.740.000 tabletbezitters in Vlaanderen. Dat is een stijging van 6 à 7% tegenover vorig jaar. Maes veronderstelt dat de redenen voor die paradox tweeërlei zijn: het aanbod aan e-boeken is enerzijds vrij bescheiden waardoor de lezer niet snel geneigd is om in het e-rijk zijn gading te gaan zoeken en anderzijds is er natuurlijk het illegale downloaden, ook van boeken dus, dat niet officieel wordt geregistreerd.

Enig lichtpuntje voor de literaire auteur is het grote aandeel van literatuur in de e-boeken die worden verkocht: 73 % van alle titels is van letterkundige aard.

(Bron: persbericht Boek.be) FH

Lees meer over:

Onze partners