6 Scandithrillers in één Knack-box (2)

Bij Knack van 5 december steekt een bon voor een box met zes van de betere Scandinavische thrillers die recent verschenen. Vandaag de tweede aflevering in de voorstelling ervan.

Tom Egeland, Hoeders van het verbond

Niet alle Scandinavische misdaadauteurs zijn even bekend. Neem nu de Noor Tom Egeland die toch vertaald werd in twintig talen. De gewezen journalist debuteerde in 1988 met een horrorverhaal waarin een Noors koppel in de Vikingperiode belandt. Bekendheid kreeg hij in 2001 met ‘Het einde van de cirkel’. Centrale figuur is albino archeoloog Bjørn Beltø. De roman verscheen twee jaar vóór ‘De Da Vinci Code’ en leek nogal op de succesthriller van Dan Brown. Het gaat dus over een manuscript van 2000 jaar oud dat een nieuw beeld van Christus en het christendom bracht. Velen dachten dat Egeland zijn inspiratie bij Brown had gehaald, maar ze hadden niet goed naar de verschijningsdatum gekeken. Heel wat critici vonden Egelands thriller beter dan die van Brown. Met succes waagde Egeland zich in 2005 aan de politieke thriller ‘Wolvennacht’. Tijdens een live-uitzending blijken Tsjetsjeense asielzoekers terroristen te zijn die het publiek in de studio gijzelen om hun eisen kracht bij te zetten. Twee jaar later komt ‘Hoeders van het verbond’ uit. Archeoloog Bjørn Beltø is weer present in een boeiend verhaal dat teruggaat naar de Vikings die een Egyptische graftombe leegroven en meteen een geheim uit het Oude Testament bezitten. Een atypische, intelligente Scandithriller.

Arne Dahl, Bijbelse wateren

De Zweedse politieman Dag Lundmark schiet in ‘Bijbelse wateren’ tijdens een inval in een pand waar illegale Afrikanen wonen een man neer. Hij wordt voor een interne onderzoekscommissie gebracht waar hij verklaart dat hij zich bedreigd voelde en uit zelfverdediging handelde. Detail: Lundmark wordt ondervraagd door Kerstin Holm, een lid van het A-team met wie hij ooit een verhouding had. Tijdens de ondervraging verdwijnt Lundmark spoorloos. Omwille van haar betrokkenheid mag Holm niet langer aan de zaak werken, maar ze besluit op haar eentje toch maar te onderzoeken wat er gebeurde. Intussen is het A-team, een kleine eenheid die zware criminaliteit onderzoekt die met het buitenland gelinkt is, bezig met een tweede onderzoek. Er wordt een lijk gevonden van een man die zelfmoord pleegde en in een afscheidsbrief zegt dat hij een seriemoordenaar is. De speurders ontdekken in een moeras inderdaad twee lijken. Arne Dahl, psycholoog van opleiding, schreef rond het A-team een tiental lekker lopende thrillers. Kerstin Holm heeft dikwijls een belangrijke rol, maar het zijn de leden van de ploeg en hun sores die centraal staan. Leuke dialogen, knap verteld, mooi geportretteerde personages en hier en daar wat humor. Dik in orde.

Karin Alvtegen, Schaamte

Een veelschrijfster kan je Karin Alvtegen – familie van Astrid Lindgren – niet noemen. Ze publiceerde op twaalf jaar tijd zes thrillers. Maar die horen dan ook alle tot de beste die de toch sterke Scandinavische productie bracht. Alvtegen startte met schrijven toen ze diep ongelukkig was. Haar lievelingsbroer, piloot bij het Zweedse leger, kwam om bij een survivaloefening. Daarop volgden een echtscheiding en een zware depressie. Tot ze een idee kreeg voor een thriller, die op een paar weken schreef en een uitgever de roman meteen aanvaardde. Vrolijk zijn haar boeken niet. In haar debuut, ‘Schuld’, bezorgt een boekhouder die aan de grond zit een pakje aan een rijke industrieel. Er zit een afgesneden teen in. De man krijgt vaker dergelijke presentjes. Van wie? ‘Voortvluchtig’ gaat over een zwerfster die verdacht wordt van moord, ze vlucht voor de politie en zoekt zelf de dader. ‘Schaamte’ is een thriller zonder eigenlijke moord. Wel het verhaal van twee vrouwen die beiden last hebben met hun verleden. Monika is een succesrijke arts, Maj Britt een door obesitas gekwelde eenzaat. Fascinerende vrouwen waarrond Alvtegen een pakkende psychologische thriller schreef.

Fred Braeckman

De box met zes Scandinavische thrillers is vanaf 5 december voor € 24.95 te koop bij Standaard Boekhandel. Hiervoor zit bij Knack van 5 december een voordeelbon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content